Članak

Lokalno pravosuđe – Smajić: Izricanje presude 22. novembra

19. Novembra 2010.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, saslušanjem svjedoka i iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i Odbrane, okončan je dokazni postupak protiv Izeta Smajića.

This post is also available in: English (English)

Dijana Kovačević, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, na kraju dokaznog postupka istakla je da je došlo do izmjene optužnice protiv Izeta Smajića, bivšeg pripadnika samostalne čete rezervne policije “Mosnik”, u dijelu koji se odnosi na način kako su nanesene povrede oštećenom.

Tužiteljica je istakla da se izmijenjenom optužnicom Smajić tereti da je “pucao u podbradak” Radovanu Krstiću, ranjenom vojniku Jugoslovenske narodne armije (JNA), a da mu “nije gurnuo cijev pištolja u usta”, za što se ranije teretio.

U optužnici stoji da je Smajić 15. maja 1992. godine u Tuzli, tokom izlaska kolone JNA iz kasarne “Husinska buna”, pucao u već ranjenog Krstića.

Odbrana Smajića je istakla da niti jedan izvedeni dokaz “ne potvrđuje optužbu”, te da je cijeli proces započet na osnovu svjedočenja Dragiše Maksimovića.

Tužilaštvo u završnoj riječi nije preciziralo visinu kazne koju traži za Smajića, dok je Odbrana optuženog zatražila oslobađajuću presudu.

Na ovom ročištu saslušani su i svjedoci Anto Brkić i Šahim Bulić, koji su kazali da Dragiša Maksimović nije bio na radnom mjestu 15., 16. i 17. maja 1992. godine u preduzeću “Prevoz radnika ‘Kreka’” d.d.

Maksimović je tokom ranijeg svjedočenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli rekao da se optuženi Smajić, njegov radni kolega, na radnom mjestu “hvalio” kako je pucao u ranjenog vojnika.

Blagoje Ljubojević, treći svjedok i bivši pripadnik JNA, govorio je o koloni iz maja 1992. godine, u kojoj je i sam bio, te kasnije zatočeništvu u Tuzli.

Izricanje presude zakazano je za 22. novembar 2010. godine.

A.H.

This post is also available in: English (English)