Članak

Lokalno pravosuđe – Smajić: Izricanje presude 22. novembra

19. Novembra 2010.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Tuzli, saslušanjem svjedoka i iznošenjem završnih riječi Tužilaštva i Odbrane, okončan je dokazni postupak protiv Izeta Smajića.

This post is also available in: English

Dijana Kovačević, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, na kraju dokaznog postupka istakla je da je došlo do izmjene optužnice protiv Izeta Smajića, bivšeg pripadnika samostalne čete rezervne policije “Mosnik”, u dijelu koji se odnosi na način kako su nanesene povrede oštećenom.

Tužiteljica je istakla da se izmijenjenom optužnicom Smajić tereti da je “pucao u podbradak” Radovanu Krstiću, ranjenom vojniku Jugoslovenske narodne armije (JNA), a da mu “nije gurnuo cijev pištolja u usta”, za što se ranije teretio.

U optužnici stoji da je Smajić 15. maja 1992. godine u Tuzli, tokom izlaska kolone JNA iz kasarne “Husinska buna”, pucao u već ranjenog Krstića.

Odbrana Smajića je istakla da niti jedan izvedeni dokaz “ne potvrđuje optužbu”, te da je cijeli proces započet na osnovu svjedočenja Dragiše Maksimovića.

Tužilaštvo u završnoj riječi nije preciziralo visinu kazne koju traži za Smajića, dok je Odbrana optuženog zatražila oslobađajuću presudu.

Na ovom ročištu saslušani su i svjedoci Anto Brkić i Šahim Bulić, koji su kazali da Dragiša Maksimović nije bio na radnom mjestu 15., 16. i 17. maja 1992. godine u preduzeću “Prevoz radnika ‘Kreka’” d.d.

Maksimović je tokom ranijeg svjedočenja pred Kantonalnim sudom u Tuzli rekao da se optuženi Smajić, njegov radni kolega, na radnom mjestu “hvalio” kako je pucao u ranjenog vojnika.

Blagoje Ljubojević, treći svjedok i bivši pripadnik JNA, govorio je o koloni iz maja 1992. godine, u kojoj je i sam bio, te kasnije zatočeništvu u Tuzli.

Izricanje presude zakazano je za 22. novembar 2010. godine.

A.H.

This post is also available in: English