Članak

Lokalno pravosuđe – Brčko: Nova grobnica

27. Oktobra 2010.00:00
Po naredbi Suda BiH počelo je otvaranje druge masovne grobnice u naselju Gorica pokraj Brčkog, zbog sumnje da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci većeg broja civila ubijenih tokom rata.

This post is also available in: English

Amela Mustafić, tužiteljica Tužilaštva Brčko Distrikta, kazala je da je suviše rano za davanje bilo kakvih konkretnijih informacija o grobnici, s obzirom da je ekshumacija tek počela.

 

Iz Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka procjenjuju da bi se ovdje moglo nalaziti oko 100 tijela od ukupno 250 za kojima još uvijek tragaju, a radi se uglavnom o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim tokom 1992. godine.

 

Prva saznanja da bi se u naselju Gorica mogla nalaziti masovna grobnica postojala su još u aprilu ove godine, ali su zbog procedura i miniranog terena prva iskopavanja počela tek 26. oktobra.

 

Na ovom području je prije dvije godine pronađena još jedna masovna grobnica iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 277 osoba.

 

U Brčkom je, prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC), od 1992. do 1995. godine ubijeno ili nestalo 1.658 osoba različitih nacionalnosti.

 

Prema presudama Haškog tribunala, sukob na području nekadašnje općine Brčko je počeo u aprilu 1992. godine, kada su srpske snage preuzele kontrolu nad gradom, a nakon čega su započela hapšenja, ubistva, zatvaranja i protjerivanja Bošnjaka i Hrvata.

M.A.

This post is also available in: English