Članak

BIRN-ova konferencija u regionalnim medijima

8. Septembra 2009.06:10
O konferenciji “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”, koju je BIRN Bosne i Hercegovine održao početkom septembra u Sarajevu, izvještavali mediji širom regiona.

This post is also available in: English

Konferencija koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), a na kojoj je učestvovalo preko 120 međunarodnih i regionalnih stručnjaka iz oblasti medija i pravosuđa, imala je veliki odjek u medijima na prostoru zapadnog Balkana.

Cilj konferencije je bila razmjena iskustava između pravosudnih institucija, lokalnih vlasti i medija u regionu zapadnog Balkana, kako bi se ostvarilo pravovremeno, objektivno i pouzdano izvještavanje o zločinima počinjenim u prošlom ratu.

Sudeći prema odjeku u medijima, posebno u BiH, ali i cijelom regionu, mnogo više će se razgovarati o ovoj problematici. Prema podacima organizatora, zabilježeno je preko 50 izvještaja sa sesija konferencije.

Konferencija održana u Sarajevu, koja je trajala tri dana – od 1. do 3. septembra 2009. godine – u Bosni i Hercegovini bila je sveprisutna kako u elektronskim, tako i u štampanim medijima. Sve najveće dnevne novine u BiH – Dnevni avaz, Oslobođenje, Nezavisne novine, Dnevni list i Glas Srpske – imale su dnevne izvještaje sa konferencije.

Oslobođenje je u svom izdanju od 7. septembra objavilo i djelimični transkript sa sesije “Politička odgovornost u održavanju sudske transparentnosti i nezavisnosti”.

Izvještaji sa otvaranja pojavili su se na dnevnicima Radio-televizije Bosne i Hercegovine, Federalne TV, Radio-televizije Republike Srpske, kao i komercijalnih stanica poput Hayat TV-a i OBN-a.

Veliki broj učesnika i govornika konferencije iz regiona dao je za različite medije intervjue dok su boravili u Sarajevu kao gosti BIRN-a BiH. RTRS je u večernjem terminu u petak, 4. septembra, objavio i polusatnu reportažu s konferencije.

Zabilježeno je preko 20 internet portala u BiH koji su svakodnevno objavljivali vijesti s konferencije.

Međutim, organizatore posebno raduje odjek u medijima regiona. Izvještaji s konferencije su se našli na nekim od najposjećenijih web portala i internet stranica u regionu, kao što su glassrbije.org, srbijanska novinska agencija BETA, B92 i www.e-novine.com.

U susjednoj Hrvatskoj, najgledanija televizijska stanica Nova TV je, u svom centralnom dnevniku u 19 sati, emitovala prilog s konferencije u Sarajevu, dok je agencijska vijest HINA-e osigurala da konferencija bude prisutna u većem broju tamošnjih medija.

Internet portali u Hrvatskoj također su prenijeli veliki broj izvještaja sa sesija konferencije, a svakodnevno su izvještavali i jako popularni portali – business.hr, monitor.hr i slobodnadalmacija.hr.

    This post is also available in: English