Članak

Safetu Bukviću suđenje u Mostaru

10. Jula 2009.00:00
Nakon izjašnjenja o krivici, Sud BiH donio odluku da se predmet protiv optuženog za zločin počinjen u Čelebićima kod Konjica prebaci na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Mostaru.

This post is also available in: English

Na osnovu prijedloga Državnog tužilaštva, Sud BiH je donio odluku da se predmet Safet Bukvić prebaci na daljnje procesuiranje Kantonalnom sudu u Mostaru.

Tužilaštvo je ovo zatražilo zbog “težine djela i svojstva učinitelja”, te zbog efikasnosti pri procesuiranju ratnih zločina.

Bukvić se optužnicom Tužilaštva BiH tereti da je 25. aprila 1993. godine ubio jednog civila hrvatske nacionalnosti u selu Čelebići, općina Konjic.

U optužnici se navodi da su pripadnici Armije BiH zarobili hrvatske civile i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, koji su prethodno predali oružje. Nakon što su zarobljenici pretučeni, smatra Tužilaštvo BiH, oštećeni je odveden u podrumske prostorije, gdje ga je optuženi ubio pucajući mu u grudi.

Pred Sudom BiH Bukvić se 10. juna ove godine izjasnio da nije kriv za djelo koje mu se optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret. Optuženi se brani sa slobode.

This post is also available in: English