Članak

Veselinović: Naredbodavna funkcija

2. Decembra 2008.00:00
Dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o dešavanjima na području općine Hadžići tokom 1992. godine, kada su napustili svoje domove.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva koji je iskaz dao uz mjere zaštite – pod pseudonimom A – ispričao je kako je, “kada je sa suprugom išao da donese vodu”, vidio Radeta Veselinovića sa grupom vojnika kako vode nekoliko ljudi “koji nikad nisu pronađeni”.

“Mislim da je Veselinović imao nekakvu naredbodavnu funkciju. To zaključujem po njegovom mahanju rukom i ponašanju”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine učestvovao u ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima, zatvaranjima i maltretiranjima nesrpskog stanovništva sa područja općine Hadžići.

Svjedok A je govorio i o napuštanju svoje kuće u Hadžićima, naglasivši da su mu u tome pomogli prijatelji srpske nacionalnosti.

“Bio sam zajedno s ocem odveden u opštinske garaže u Hadžićima. Odveo me je izvjesni Nemanja Jovičić. Tu sam zatekao još tri osobe iz Musića. Ja sam pušten uz pomoć Jove Đurđića”, kazao je svjedok A, dodavši da je proveo još 15 dana u svojoj kući.

Jovičiću se trenutno sudi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu za ratni zločin protiv civila počinjen na području Hadžića.

Indira Musić, druga svjedokinja Tužilaštva, ispričala je kako joj je 1992. godine optuženi rekao da joj ne može pomoći da napusti Musiće, selo u općini Hadžići.

“Bila sam se prepala kada je u selo došao Dragan Damjanović i uzeo nam zlato i novac. Pošto je Veselinović često dolazio i šalio se sa mnom, pitala sam može li mi pomoći da iziđem na slobodnu teritoriju. Kazao je da mi ne može pomoći jer su u Hadžićima četnici”, kazala ja Musić.

Sud BiH je Dragana Damjanovića osudio na kaznu od 20 godina dugotrajnog zatvora zbog zločina počinjenih na području Vogošće.

Svjedokinja Musić tvrdi da je prvi put za Veselinovića čula “nekad u maju 1992. godine”, kada je sa grupom vojnika došao u selo i razgovarao s njenom svekrvom Hasnijom Musić.

“Svekrva mi je rekla da je Rade Veselinović pitao ima li još iko u našoj kući. Ona je odgovorila da nema i on joj je rekao da se vrati ponovo u kuću. Mi iz kuće smo se sakrili u podrum, gdje smo ostali cijeli dan i noć”, kazala je Musić, te dodala da su, kada su izišli iz podruma, u selu bile ubijene tri osobe.

Musić je ispričala da je pokušala pobjeći zajedno sa svojim mužem, njegova dva amidžića i rođakom, ali ih je “grupa srpskih vojnika uhvatila” i odvedeni su u Hadžiće na ispitivanje. Nju su, kako je rekla, ubrzo pustili, te se vratila kući, dok su muškarci zadržani u sportskoj dvorani.

“Muža još nisam pronašla. Ne znam šta je s njim. On je bio zajedno sa 48 osoba iz Musića koje nikada nisu pronađene”, kazala je svjedokinja.

Musić je spomenula da je Veselinović bio prisutan i na razmjeni na Kobiljači, koja nije uspjela, pa su svi odvedeni u Sportsku dvoranu u Hadžiće. Svjedokinja je tu ostala 11 dana, da bi kasnije uz pomoć dva prijatelja napustila selo.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. decembar 2008. godine, kada će biti saslušana još dva svjedoka Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English