Članak

Božić i ostali: Mane iz Vojne policije

12. Septembra 2008.16:58
Pročitan iskaz bivši pripadnika Holandskog bataljona u kojem se govori o “haosu” u Srebrenici nakon njenog pada 11. jula 1995. godine.

Iskaz holandskog majora Leena Van Duina, dat tokom svjedočenja u Haškom tribunalu, pročitan je u Sudu BiH na suđenju četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Van Duin nije mogao lično svjedočiti zbog, kako je rečeno, “pogoršanog zdravstvenog stanja”.

Duin je iskaz dao u septembru 2006. u predmetu Vujadin Popović i ostali, a govorio je o dešavanjima u Srebrenici prije i nakon njenog pada u julu 1995. godine.

Suđenje Vujadinu Popoviću, Ljubiši Beari, Dragi Nikoliću, Ljubomiru Borovčaninu, Radivoju Miletiću, Milanu Gveri i Vinku Pandureviću je u toku pred Haškim tribunalom, a terete se za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene na području Srebrenice.

Za zločine u Srebrenici i ono što se desilo civilima zatvorenima u školi u Bratuncu, Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića. Sva četvorica optuženih bili su pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a.

“Nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine došlo je do potpunog haosa. Izbjeglice iz grada koje su se povlačile prema Potočarima bile su uplašene, histerične… Pokušavali smo im pomoći. Ukrcavali smo na vozila ljude koji nisu mogli hodati”, stoji u izjavi Van Duina.

Duin je tada kazao da je “bio i u kordonu koji je odvajao pripadnike VRS-a i civile u Potočarima”. Tu je, kako je pojasnio, upoznao i izvjesnog Maneta, koji mu se predstavio kao “kapetan Vojne policije” i koji je imao neke veze sa “Vukovima s Drine”, ali je rekao da oni nisu njihov dio.

“Vukovi s Drine” su bili paravojna formacija koja je djelovala uz VRS u Srebrenici.

“Mane mi je rekao da je njegov komandant ‘Staljin’, opisujući mi ga kao nisku osobu koja je uvijek nosila sunčane naočale. Nešto kasnije vidio sam takvog čovjeka kako razgovara sa majorom Momirom Nikolićem”, naveo je Duin.

Momira Nikolića, bivšeg načelnika za obavještajne poslove i bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, Haški tribunal je osudio na 20 godina zatvora.

“Mane mi je rekao da će izbjeglice biti trasportovane iz Potočara. Nedugo zatim su stigli autobusi. Kordon sastavljen od pripadnika Holandskog bataljona pokušavao je pomoći da se porodice civila drže na okupu. VRS je počeo odvajanje muškaraca na jedan travnjak”, kazao je Duin, istaknuvši da mu je Mane rekao da se odvajaju jer postoji spisak ratnih zločinaca.

Odvojeni muškarci su odvedeni u “Bijelu kuću” i u još jednu kuću koja nije imala fasadu, rekao je svjedok.

Duin je naveo daje prilikom obilaska “Bijele kuće” ispred vidio razbacane stvari. Pokušao je, kako tvrdi u iskazu, da skupi pasoše tih osoba kako bi se mogle identificirati. Mane mu je, kako je istakao, tada rekao da im neće biti potrebni.

Svjedok Duin je na fotografijama koje su mu pokazane u Haškom tribunalu prepoznao Maneta, ali je rekao da mu se ne sjeća imena i prezimena.

Duin je naveo i da se sretao sa Ratkom Mladićem.

“Jedna žena je plakala i histerisala jer je njeno petero djece bilo u drugom kamionu. Ponio sam tu ženu prema njenoj djeci. Prevodioca sam poslao da kaže Mladiću kako ne bi po meni pucao dok je nosim. Tada je Mladić pitao kako mu je neko mogao poslati prevodioca Bošnjaka, prijeteći da će ga strijeljati”, kazao je Duin.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. septembar 2008. godine.