Članak

Strateško planiranje unapređenja AIS-a

13. Juna 2008.00:00
Na sastanku AIS-a govorilo se o planovima za edukaciju bosanskohercegovačkih novinara za izvještavanje o ratnim zločinima.

This post is also available in: English

Predstavnici Asocijacije izvještača sa Suda (AIS) sastali su se 21. put, te razgovarali o načinima unapređenja edukacije domaćih novinara koji se bave izvještavanjem o sudskim procesima, prvenstveno za ratne zločine.

Prvi dio sastanka bio je posvećen rezimiranju skupa “Transparentnost rada okružnih i kantonalnih sudova i tužilaštava” koji je održan u Trebinju 26. i 27. maja, te osmišljavanju efektivnijeg programa za preostala dva sastanka koji bi se do kraja 2008. godine trebali održati u Travniku i Brčko Distriktu.

Također se govorilo o mogućnostima obezbjeđivanja većeg odziva učesnika na ovakvim sastancima.

Članovi AIS-a su zaključili da se, kao i do sada, ovakvi skupovi koji su organizovani za predstavnike medija i pravosuđa, trebaju prvenstveno zasnivati na edukaciji i razmjeni iskustava, te da je neophodno izraditi određene smjernice za izvještavanje sa sudova, koje će novinarima u lokalnim sredinama poslužiti kao vodič u njihovom poslu.

Istaknuto je da preporuke za izvještavanje o ratnim zločinima već postoje kao dodatak Kodeksu za štampu, na kojem su radili i predstavnici AIS-a tokom decembra 2006. godine, te da novinarima treba ukazati na njih.

U nastavku sastanka govorilo se i daljim planovima Asocijacije – njenom širenju na lokalnu sredinu, mogućnostima finansiranja, kao i unapređenju promocije kroz izradu različitih promotivnih materijala, kao i pojavljivanja njenih predstavnika na različitim novinarskim skupovima i radionicama.

Članovi AIS-a također su ukazali na potrebu održavanja radionice za same predstavnike Asocijacije, koja bi mogla biti održana u septembru ove godine, a bit će posvećena strateškom planiranju daljeg razvoja i unapređenja rada AIS-a.

Sastanku su prisustvovali predstavnici BIRN-a BiH, Fondacije Konrad Adenauer, te novinari-izvještači sa Suda iz redakcija BH Radija 1, Nezavisnih novina, Federalne novinske agencije (FENA) i agencije Justice Report. Asocijacija izvještača sa Suda osnovana je 2005. godine kako bi, kroz koordiniran rad, približila javnosti aktivnosti Suda i Tužilaštva BiH. AIS finansijski podržava Fondacija Konrad Adenauer kao dio projekta “Mediji, civilno društvo i suđenja za ratne zločine” BIRN-a BiH.

    This post is also available in: English