Članak

Kravica: Veza između dva suđenja

31. Januara 2008.01:02
Odbrane jedanaestorice tvrde da Tužilaštvo posjeduje dokumente koji možda mogu pomoći njihovim branjenicima

Odbrane jedanaest optuženih za genocid u Kravici zatražile su pristup dokazima koje Tužilaštvo BiH koristi na suđenju Miloradu Trbiću, također pred Sudom BiH. Kako su branioci obrazložili, u ovim dokumentima su i oni “koji bi mogli biti oslobađajući” za njihove branjenike.

“Tužilaštvo BiH može bez problema izvući te dokaze koji se tiču prisustva Milorada Trbića u Kravici 13. jula 1995. godine i njegovog učešća u ubijanju Srebreničana u kasnim večernjim satima tog dana. Smatramo da nije bilo moguće da u isto vrijeme ‘Skelanci’ i Trbić učestvuju u ubistvima”, istakao je Rade Golić, advokat Milenka Trifunovića.

Za strijeljanje oko 1.000 civila pri pokušaju njihovog bijega iz Srebrenice nakon pada ovog grada u julu 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti 10 bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići i jednog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS). Advokat Golić je obrazložio da je ova grupa “poznata kao ‘Skelanci’”.

Tužilaštvo BiH za učešće u genocidu nad Srebreničanima tereti i Milorada Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, koji je u junu 2007. godine iz Haškog tribunala prebačen u BiH na daljnje procesuiranje i kojem se trenutno sudi u Sarajevu.

“Optužnica protiv Trbića nama daje osnovu da tu postoje dokazi koji mogu ići nama u korist, iako oni ne moraju isključivati odgovornost naših branjenika”, istakao je Danilo Mrkaljević, koji pred Sudom BiH brani Velibora Maksimovića.

Na ročištu održanom 31. januara, Odbrana Branislava Medana je iznijela materijalne dokaze, među kojima i službenu zabilješku policijske stanice u Bratuncu iz aprila 2004. godine u kojoj stoji da je haški optuženik Milan Lukić učestvovao u strijeljanju Srebreničana u Kravici, te dokumente o zarobljenim pripadnicima “muslimanske vojske” iz jula 1995. godine, podatke o ranjenim pripadnicima Drinskog korpusa…

Protiv Lukića bi uskoro pred Haškim tribunalom trebalo početi suđenje za zločine počinjene u Višegradu tokom 1992. godine.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, uložio je prigovor na pojedine dokumente zbog “nerelevantnosti i upitne autentičnosti”, te istakao da u dokazima protiv Trbića “ne postoje oslobađajući dokumenti”. Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o prihvatu dokaza i zahtjevima Odbranâ za pristup dokumentima u predmetu Trbić.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. februar 2008. godine, kada bi Odbrane trebale saslušati Dragu Nikolića, koji je pred Haškim tribunalom optužen za zločine u Srebrenici.

Povezani članci