Članak

Kravica: Odbrane predložile preko 100 svjedoka

27. Juna 2007.00:00
Na statusnoj konferenciji određen je plan iznošenja dokaza Odbranâ jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici, te je odlučeno da se prvi svjedok pojavi 11. jula.

This post is also available in: English

Nakon što je Državno tužilaštvo završilo dokazni postupak, održana je statusna konferencija na kojoj su Odbrane 11 optuženih za genocid predočile plan svog iznošenja dokaza. Predloženo je više od 100 svjedoka, a Sudsko vijeće je najavilo da će prvi biti saslušan 11. jula ove godine.

Odbrane će obarati tvrdnje Tužilaštva BiH da je 11 optuženih učestvovalo u strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka u selu Kravica 13. jula 1995. godine, nakon pada UN-ove zaštićene enklave Srebrenica.

Ozrenka Jakšić, braniteljica prvooptuženog Miloša Stupara, najavila je kako su se branioci usaglasili da zajedno pozovu osam svjedoka i šest vještaka.

“Zajednički svjedoci će govoriti o ulozi optuženih u dešavanjima u Kravici. Najviše dvije Odbrane će ispitivati jednog svjedoka”, objasnila je Jakšić.

Među osam zajedničkih svjedoka su i Srbislav Davidović, bivši predsjednik općinske vlade u Bratuncu, Ljubislav Simić, predsjednik Izvršnog odbora općine Bratunac, te novinar Zoran Petrović Piroćanac, koji je bio sa pripadnicima Vojske Republike Srpske na dan osvajanja Srebrenice, kada je sačinio videozapis dešavanja od trenutka ulaska vojnika u grad.

Rade Golić, branilac Milenka Trifunovića, dodao je da će sedam Odbranâ pozvati 16 zajedničkih svjedoka.

Odbrana Petra Mitrovića zasnivat će se na dokazivanju neuračunljivosti, te je predloženo pet svjedoka i neuropsihijatrijsko vještačenje.

U korist Brane Đinića iskaze će dati osam svjedoka, koji će govoriti o njegovom “uzornom karakteru”, kako je rekao branilac Boriša Ilić. Također će svjedoci pružiti alibi Điniću za dan kada je počinjen zločin u Kravici.

Advokat Ilić je rekao i da želi pozvati “navijače koji su dolazili na fudbalske utakmice tima za koji je igrao Đinić”, a koji bi trebali govoriti o karakteru optuženog.

Odbrana Aleksandra Radovanovića namjerava pozvati četiri, a Odbrana Slobodana Jakovljevića tri svjedoka, koji će govoriti o karakterima optuženih.

Slavko Aščerić, Jakovljevićev advokat, najavio je da će pozvati vještaka Zorana Pajića, koji bi trebao govoriti o “strukturi vlasti u Republici Srpskoj u kritično vrijeme”.

Pet svjedoka će dati alibi Miladinu Stevanoviću, a Odbrana Velibora Maksimovića je istakla da namjerava saslušati iskaze 11 svjedoka koji bi trebali dati alibi njihovom branjeniku.

Najviše svjedoka pozvat će Ratko Gengo, branilac Dragiše Živanovića, koji je najavio da će saslušati 40 iskaza.

“Za ovoliko svjedoka smo se odlučili zbog toga što je optužnica dosta teška, ali u toku postupka se može smanjiti ovaj broj”, objasnio je Gengo.

Odbrana Branislava Medana namjerava pozvati sedam, a Odbrana Milovana Matića pet svjedoka.

Tužilac Ibro Bulić je rekao kako smatra da je broj predloženih svjedoka prevelik.

“Odbrane se moraju opredijeliti za manji broj svjedoka zbog ukupnog vremena trajanja ovog postupka. Nedopustivo je da se poziva ovoliki broj svjedoka”, kazao je Bulić.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Hilmo Vučinić je rekao da Vijeće “u ovom trenutku” ne može donijeti konačnu odluku o svim dokazima Odbranâ, te da su spremni prihvatiti prvih osam “zajedničkih” svjedoka.

Na ročištu 26. aprila ove godine, Tužilaštvo je predložilo razdvajanje optužnice na tri dijela jer su dvojica optuženih prema tvrdnjama Tužilaštva priznala krivicu u toku istrage. Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu, a Vijeće još uvijek nije donijelo odluku, ali je najavilo da će “pokušati odgovoriti” do sljedećeg ročišta.

Povezani članci

This post is also available in: English