Članak

Mjesec dana pritvora za Prijedorsku grupu

10. Maja 2006.00:00
Nakon što su prebačeni iz Haaga u Sarajevo, četvorici optuženih za ratne zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm određen jednomjesečni pritvor.

This post is also available in: English

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za četvorku koja je 9. maja iz Haaga preko Banja Luke prebačena u pritvorsku jedinicu u Sarajevu.

U periodu od mjesec dana Tužilaštvo BiH mora, prema nalogu Suda, prilagoditi optužnicu potvrđenu u Hagu protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Prema optužnici iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) četvorica se terete za niz ratnih zločina počinjenih protiv civila nesrpske nacionalnosti u logorima Omarska i Keraterm u blizini Prijedora, sjeverozapadna BiH.

Na prvom pojavljivanju, Sud BiH je odredio maksimalan rok u trajanju od mjesec dana u kojem Tužilaštvo može obaviti dodatne potrebne istrage i eventualno dopuniti optužnicu.

Prema optužnici podignutoj u Haagu, Željko Mejakić bio je komandant logora Omarska, Momčilo Gruban komandir smjene u logoru Omarska, dok Dušan Fuštar je bio na istoj dužnosti u logoru Keraterm. Duško Knežević, prema dokazima koje su utvrdili haški istražitelji, nije imao zvaničnu funkciju u logorima ali je imao ovlaštenja da po volji ulazi i izlazi iz logora.

Navodi optužnice podignute u MKSJ pominju da su srpske snage 5. jula 1992. godine preuzele grad Prijedor nakon čega je novoosnovani Krizni štab uveo stroga ograničenja za nesrpsko stanovništvo u svim aspektima života, uključujući slobodu kretanja i zapošljavanja.

Od maja do augusta 1992, vlasti bosanskih Srba zatvorili su u logore Keraterm i Omarska više od 7.000 Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

Logorski komandiri i stražari, nad zatočenicima su svakodnevno vršili ispitivanja, surovo ih batinali, ubijali i vršili druge oblike torture uključujući i seksualno zlostavljanje žena ali i muškaraca.

«Pored toga, u logorima Omarska i Keraterm upravljalo se na način sračunat da se nesrbi diskriminiraju i podjarme, nehumanim djelima i okrutnim postupanjem» navodi se u optužnici protiv ove četvorice podignutoj u Hagu.

Vijeće za prosljeđivanje je odluku o prenosu ovog predmeta na Sud BiH donijelo 20. jula 2005. godine, a prema pravilima 11 bis o prenosu predmeta iz Haaga na lokalne sudove.

Pored četvorice optuženih, do sada su za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm, u Haagu, krivima proglašeni Miroslav Kvočka, Milojica Kos, Mlađo Radić, Zoran Žigić, Dragoljub Prcać, Duško Sikirica, Damir Došen i Dragan Kolundžija.

This post is also available in: English