Vijesti


Oslobođeni za zločin kod Zvornika traži 13.000 KM naknade štete 26. Juna 2024. Suđenje Punomoćnik Raje Lazarevića, koji je nakon pravosnažne oslobađajuće presude za zločin u zvorničkom selu Lokanj tužio Bosnu i Hercegovinu, zatražio je da mu se isplati 13.000 maraka na ime nematerijalne štete nastale sudskim postupkom, dok je Državno pravobranilaštvo predložilo odbijanje ovog zahtjeva u cijelosti.
Vojin Pavlović: Uznemirenost bošnjačkog stanovništva u Bratuncu 26. Juna 2024. Na suđenju Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedok Državnog tužilaštva je kazao kako je saznao da je postavljeni transparent s likom Ratka Mladića doveo do uznemirenosti među bošnjačkim stanovništvom u Bratuncu.
CIK BiH u proces ovjere listi ušao bez spiska osuđenih za ratne zločine 26. Juna 2024. Vijest Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) nisu još dostavljeni podaci o osuđenima za ratne zločine pred domaćim i međunarodnim sudovima, a kako je najavljen proces dostavljanja kandidatskih listi, ukoliko im se dodijeli mandat, nakon provjera će biti oduzet, rečeno je na konferenciji za medije.
Osuđeni za zločine u Bosanskom Novom uložio apelaciju Ustavnom sudu BiH 26. Juna 2024. Vijest Milenko Babić, pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Novom, uložio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog povrede prava na pravično suđenje jer Državni sud nije odlučivao o njegovoj žalbi na prvostepenu presudu.
VSTV novim Smjernicama želi punu anonimizaciju počinilaca u optužnicama i presudama 25. Juna 2024. Vijest Dostupnost informacija o sudski utvrđenim činjenicama i krivičnoj odgovornosti u predmetima ratnih zločina neophodna je pretpostavka za njihovo prihvatanje u društvu i ključan segment tranzicione pravde, ali nove Smjernice i Uputstvo o anonimizaciji imena optuženih i osuđenih u dokumentima stvara zabrinutost zbog nedefinisanog javnog interesa i prepuštanja odluke o objavi na volju rukovodiocima institucija, navedeno je tokom sastanka predstavnika pravosuđa i Misije OSCE-a u BiH.
Ružica Jukić ponovno disciplinski sankcionisana smanjenjem plate 25. Juna 2024. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je u obnovljenom postupku ponovno proglasila odgovornom Ružicu Jukić, sutkinju Općinskog suda u Tuzli, te joj izrekla mjeru smanjenja plate za deset posto na period od tri mjeseca zbog disciplinskog prekršaja “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”.
Potvrđeno sedam i po godina zatvora za zločine u Kotor-Varoši 25. Juna 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je presudu kojom su Duško Vujičić i Duško Maksimović osuđeni na ukupno sedam i po godina zatvora, dok su Savo Tepić i Ilija Kurušić oslobođeni optužbe za zločine počinjene tokom 1992. na području Kotor-Varoši.
Više od 80 posto presuda za korupciju i organizovani kriminal ne podrazumijeva zatvorsku kaznu: OSCE 24. Juna 2024. Vijest Tek dva od deset osuđenih za korupciju i organizovani kriminal u izabranim sudskim postupcima koje je posljednje tri godine pratila Misija OSCE-a budu kažnjeni zatvorskom kaznom, dok su ostali osuđeni na uslovne ili kazne zatvora do godinu dana koje se mogu otkupiti novcem, pokazuje izvještaj ove međunarodne organizacije.
Uložena žalba na presudu sudiji Osnovnog suda u Foči 21. Juna 2024. Vijest Odbrana Ermina Korde, sudije Osnovnog suda u Foči, uložila je žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela “povrede zakona od strane sudije ili tužioca”.
Inicijativa za smjenu Nenada Nešića zbog negiranja genocida imala opću, ali ne i entitetsku većinu 20. Juna 2024. Vijest Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovini – smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića zbog vrijeđanja žrtava i negiranja genocida –na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dobila je opću, ali ne i entitetsku većinu glasova.