Vijesti


Sutra razmatranje priznanja krivnje za vrijeđanje žrtava genocida i veličanje Arkana 2. Aprila 2024. Vijest U sarajevskom Općinskom sudu sutra je zakazano ročište na kojem će se razmatrati izjava o priznanju krivnje Hamdije Kocića, optuženog za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
Zeljković i ostali: Zaštitna odijela isporučena bez deklaracije 1. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva su na suđenju bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima, koji se terete za zloupotrebu položaja, izjavili da zaštitna odijela koja je Institutu isporučila agencija “Travel for fun” nisu imala deklaraciju.
Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog 1. Aprila 2024. Suđenje Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Amira Arnautovića.
Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog veličanja Ratka Mladića 1. Aprila 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.
VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice 1. Aprila 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće potvrdilo je drugostepenu disciplinsku odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s pozicije zamjenice glavnog tužioca na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, saznaje Detektor.
Vlada Republike Srpske uputila u proceduru zakon o posebnom registru nevladinih organizacija 29. Marta 2024. Vijest Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom registru nevladinih organizacija, na koji su ranije upućene brojne kritike, te ga je poslala u parlamentarnu proceduru, potvrđeno je za Detektor iz Ministarstva pravde Republike Srpske.
Zeljković i ostali: Svjedokinja tvrdi da nije znala šta potpisuje 29. Marta 2024. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva na suđenju bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima, koji se terete za zloupotrebu položaja, izjavila je da je u procesu javne nabavke zaštitnih odijela i maski potpisivala dokumentaciju, uz objašnjenje da nije znala šta potpisuje.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Čapljini 29. Marta 2024. Vijest Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu kojom se Dragan Milanović oslobađa optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. na području Čapljine.
Ponovno formiran disciplinski predmet zbog odugovlačenja početka suđenja Delimustafiću i ostalima 29. Marta 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca ponovo je formirao predmet koji se odnosi na odugovlačenje početka suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima koji su optuženi za organizovani kriminal i druga krivična djela, saznaje Detektor.
Odbijen Ališpagin zahtjev za izuzeće sutkinje 29. Marta 2024. Vijest Državni sud odbio je zahtjev Odbrane Zulfikara Ališpage, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, za izuzeće predsjedavajuće Sudskog vijeća Željke Marenić zbog nepoštivanja načela nepristrasnosti, potvrđeno je za Detektor.