Vijesti


Pudar: Negirali potpise na dokumentaciji 27. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su posvjedočili da nisu potpisivali blagajničke izdatke i primitke koji su im predočeni.
Mihajlović: Nalaz o finansijama daktilografkinje 27. Marta 2024. Suđenje Na suđenju suspendovanom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, vještakinja sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je prezentirala nalaz prema kojem je daktilografkinja optuženog u spornom periodu potrošila više novca u odnosu na sredstva kojima je raspolagala.
Aliji Delimustafiću utvrđena povreda prava na slobodu kretanja 27. Marta 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju Alije Delimustafića, optuženog za organizovani kriminal i druga krivična djela, u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta, dok se u samoj odluci naročito navodi da suđenje u ovom predmetu još nije počelo.
Visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona 26. Marta 2024. Vijest Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je set novih izmjena Izbornog zakona koje se, između ostalog, odnose na uvođenje skenera glasačkih listića, promjene u izboru članova biračkih odbora i zabranu kandidovanja osoba osuđenih za ratne zločine i genocid.
Problematično neprijavljivanje zločina počinjenih iz mržnje 26. Marta 2024. Vijest Najčešći tip incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje uključuje lične uvrede i verbalne napade koji se najmanje prijavljuju policiji, pokazalo je istraživanje Misije OSCE-a u Bosni Hercegovini.
Predstavljeni Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima 26. Marta 2024. Vijest Slobodno i profesionalno izvještavanje medija bez pristrasnosti i pritisaka je ključni stub funkcionalne demokratije, poručeno je s konferencije Mediacentra Sarajevo “Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije”, na kojoj su predstavljeni Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima.
BIRN BiH traži novog projektnog menadžera 26. Marta 2024. Vijest Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) traži novog kolegu/kolegicu za poziciju projektnog menadžera. BIRN BiH je nevladina medijska organizacija sa sjedištem u Sarajevu koja na portalu Detektor.ba izvještava o temama tranzicijske pravde, korupcije, vladavine prava, stranih malignih uticaja i drugim temama.
Ključo: Pregovori o priznanju krivice 26. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za učešće na stranim ratištima, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o saznanjima vezanim za boravak optuženog Vildana Ključe u Siriji.
Trojica osuđenih za zločine u Janji stupila na izdržavanje kazne 26. Marta 2024. Vijest Branislav Trišić, Zoran Tanasić i Žarko Milanović, koji su osuđeni za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Janji, stupili su na izdržavanje zatvorske kazne, rečeno je iz Državnog suda za Detektor.
Joloviću tokom postupka narušeno zdravlje i onemogućen dodatni rad 25. Marta 2024. Vijest Branku Joloviću, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu nakon oslobađajuće presude za zločin počinjen u maju 1992. u mjestu Zaklopača, tokom krivičnog postupka je narušeno zdravlje i onemogućeno obavljanje dodatnog posla, izjavili su vještak i svjedok.