Vijesti


“Internet Freedom Meet” u Makedoniji: Rješavanje internet izazova zahtijeva uključenje cijelog društva 20. Juna 2024. Vijest Građane je neophodno edukovati o dijeljenju podataka na internetu, na kom se širi rodno zasnovano nasilje, dezinformacije i drugi štetni narativi, i gdje sve veće izazove postavljaju aplikacije poput Telegrama ili upotreba vještačke inteligencije, rečeno je tokom BIRN-ove konferencije “Internet Freedom Meet” u Skoplju, koja je okupila brojne stručnjake za najbolje odgovore i rješenja o opasnostima i zloupotrebama u online svijetu.
Nadzorne kamere – od potrebe do kršenja ljudskih prava 20. Juna 2024. Vijest Razlozi za korištenje javnih nadzornih kamera postoje, ali moraju biti strogo regulisani, kao i način na koji se podaci s kamera koriste, zaključeno je tokom jednog od panela u Makedoniji na konferenciji Internet Freedom Meet u organizaciji Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN).
Za policiju saslušanje Brdara iz Zecova po zakonu, za povratnike buđenje starog straha 20. Juna 2024. Vijest Povratnicima u prijedorska mjesta se, nakon privođenja Emsada Brdara iz sela Zecovi koji je kazao da je bio maltretiran i vrijeđan u policijskoj stanici, vratio strah i nelagoda kakve su osjećali prvih godina nakon rata, kada su često saslušavani, dok iz policije navode da su sve mjere i radnje preduzete u skladu sa zakonskim propisima.
Macanoviću ponovo odloženo izdržavanje kazne za zločin u Ključu 20. Juna 2024. Vijest Milenku Macanoviću, pravosnažno osuđenom na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, ponovo je odloženo izdržavanje kazne zatvora, potvrđeno je za Detektor.
Bijele ruže niz Ćehotinu za žrtve silovanja: “Na osnovu presuda tražimo što nam pripada” 19. Juna 2024. Vijest Bacanjem bijelih ruža u rijeku Ćehotinu za nevinost žrtava silovanja tokom proteklog rata u Foči, minutom šutnje i molitvom te podsjećanjem na trnovit put preživjelih u ostvarivanju prava, pravde i memorijalizacije za zločine presuđene u domaćim i međunarodnim presudama, obilježen je 19. juni, Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu.
Odgođeno suđenje Boži Mihajloviću 19. Juna 2024. Suđenje Suđenje suspendovanom tužiocu Državnog tužilaštva Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, odgođeno je zbog bolesti optuženog.
Otkazano suđenje Dodiku i Lukiću zbog bolesti svjedoka 19. Juna 2024. Vijest Zbog bolesti svjedoka Odbrane, otkazano je suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, i Milošu Lukiću, bivšem vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, koje je trebalo biti održano danas u Sudu Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.
Ukupno pet godina zatvora za razbojništvo nad pripadnicima LGBTIQ zajednice 19. Juna 2024. Vijest Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine te Ishaka Bilala na godinu dana zatvora jer su u nekoliko navrata izvršili krivična djela razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice, potvrđeno je Detektoru.
SAD uvele sankcije firmama povezanim s Igorom Dodikom 18. Juna 2024. Vijest Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je listu na koju je dodalo još dvije sankcionisane osobe i sedam firmi iz Bosne i Hercegovine, koje se dovode u vezu s Igorom Dodikom.
U avgustu glavna rasprava po tužbi protiv Jozak Mađar 18. Juna 2024. Vijest Glavna rasprava po disciplinskoj tužbi protiv sudije Kantonalnog suda u Novom Travniku Katice Jozak Mađar zakazana je za avgust nakon što je Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća donijela odluku koji će od predloženih dokaza biti izvedeni.