Vijesti


Milorad Dodik uručio orden Viktoru Orbanu i zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske 5. Aprila 2024. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu “Orden Republike Srpske na ogrlici”, koji je ranije od njega dobio i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Tokom susreta Dodik je ponovio stav o otcjepljenju, u slučaju nametanja odluke o državnoj imovini, a Orban naglasio da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini odluke donose bez stranaca.
Ramić potvrđeno dvije i po godine zatvora, Dupovac oslobođen 5. Aprila 2024. Vijest Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je Alisi Ramić kaznu od dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu, dok je Hasana Dupovca oslobodilo optužbi za zloupotrebu položaja.
Zeljković i ostali: Prijem robe potpisivan bez provjere 5. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva su na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa ispričali da su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske često potpisivali prijem robe koja je dolazila, bez provjere u kakvom je stanju.
Zatražena kazna zbog nemarnog postupanja u slučaju uznemiravanja žene 5. Aprila 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je sankcionisanje sarajevske kantonalne tužiteljice Aide Topalović zbog nemarnog postupanja u slučaju uznemiravanja i prijetnji ženskoj osobi, koja je kasnije ubijena, dok je punomoćnik zatražio odbacivanje tužbe tvrdeći da je sporna odluka donesena zbog nedostatka dokaza.
Vrabac: Često boravio u kancelariji gdje su pohranjene službene legitimacije 5. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da je optuženi Mustafa Vrabac često boravio kod njih u kancelariji, gdje su se nalazile službene legitimacije.
BiH mora iskoristiti pregovore sa EU za istinske procese tranzicijske pravde, poručeno na konferenciji 4. Aprila 2024. Vijest Organizacije civilnog društva trebale bi iskoristiti zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za izgradnju povjerenja između međunarodne zajednice i udruženja žrtava, kako bi zajednički djelovali prema institucijama i vlasti s ciljem usvajanja Strategije tranzicijske pravde, poručili su učesnici na konferenciji u Sarajevu.
Negirao krivicu za vrijeđanje djece stradale u Vitezu 4. Aprila 2024. Suđenje Samir Nukić se izjasnio da nije kriv za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti počinjene objavama na društvenoj mreži Facebook u kojima je vrijeđao djecu stradalu 1993. u Vitezu.
Sankcija ili oslobađanje od odgovornosti tužiteljice Emele Tahmaz-Bukvić 3. Aprila 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca je u završnoj riječi zatražio da Emela Tahmaz-Bukvić, tužiteljica sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, bude kažnjena zbog prekršaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, dok je pravni zastupnik predložio oslobađanje od disciplinske tužbe.
Nacionalistička grupa iz Prijedora pozvala Srbe da se “riješe ‘ustaša’” uz fotografiju Gruhonjića 3. Aprila 2024. Vijest Neformalna organizacija “Samopoštovanje” iz Prijedora, koja je uživala podršku lokalnih vlasti i bliskost sa članovima Ujedinjene Srpske, objavila je ove sedmice na svojim društvenim mrežama fotografiju profesora novosadskog univerziteta Dinka Gruhonjića preko koje je bilo napisano kako se Srbi trebaju riješiti njega kao “ustaše”. Ova objava mali je dio kampanje u kojoj je ovaj novinar i profesor Filozofskog fakulteta iz Novog Sada izložen brojnim prijetnjama i protestima na kojima traže njegovo izbacivanje s fakulteta.
Dodik negirao Markale i presude Karadžiću i Mladiću, muslimanima poručio da je bolje da ostanu kući 3. Aprila 2024. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik negirao je da Srbi stoje iza zločina na sarajevskoj pijaci Markale, najavio secesiju i protjerivanje visokog predstavnika iz ovog entiteta koji je nazvao državom, te na skupu pokreta “Odbranimo Srpsku“, održanog u banjalučkom Banskom dvoru gdje su prenijeti i pozdravi osuđenog Ratka Mladića, kazao da je “muslimanima bolje da ostanu kući“.