Vijesti


Pudar: Novac za akontacije slao poštom ili po vozaču 3. Jula 2024. Suđenje Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), svjedokinja je izjavila da joj je optuženi Dejan Pudar novac za akontacije slao poštom ili preko vozača iz Mostara.
Kapić: Analiza sadržaja s mobitela i tableta 3. Jula 2024. Suđenje Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedoci Državnog tužilaštva su potvrdili da su radili na analizi materijala s mobitela i tableta koji su pronađeni prilikom pretresa kuće optuženog Mirze Kapića.
Odbijen prijedlog za privremeno udaljenje Saše Sarajlića iz VSTV-a 3. Jula 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je na vanrednoj sjednici odbilo prijedlog za privremeno udaljenje člana Vijeća Saše Sarajlića nakon što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.
Eksumacija grobnice U Mostaru ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe 3. Jula 2024. Vijest Posmrtni ostaci jedne osobe, najvjerovatnije žrtve iz proteklog rata, ekshumirani su s neobilježene lokacije u Šarića haremu na području Mostara, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Delimustafić i ostali: Izvlačenje novca iz kompanije i sticanje višemilionske koristi 2. Jula 2024. Suđenje Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina, te druga krivična djela, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo pročitalo je dio optužnice u kojem se navodi da je organizovana kriminalna grupa izvlačila novac iz određenih kompanija i tako sticala protivpravnu imovinsku korist.
Predstavljena studija za koregulaciju govora mržnje i dezinformacija u BiH 2. Jula 2024. Vijest Vijeće Evrope i Evropska unija predložili su formiranje nove platforme saradnje vladinih i nevladinih institucija, te civilnog sektora, kroz nalaze studije za regulaciju govora mržnje i dezinformacija u Bosni i Hercegovini.
Sutra iznošenje žalbi na presudu za zločine u Zecovima 2. Jula 2024. Vijest U Državnom sudu za sutra je zakazano ročište po žalbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine te Odbrana petorice optuženih na prvostepenu presudu kojom su osuđeni na ukupno 59 godina, dok su ostali oslobođeni za zločine počinjene 23. jula 1992. u prijedorskom selu Zecovi, potvrđeno je za Detektor.
U disciplinskom postupku protiv sudije Šarića uloženi materijalni dokazi 1. Jula 2024. Vijest Postupak protiv Ekrema Šarića, sudije Općinskog suda u Velikoj Kladuši koji se tereti za nekoliko disciplinskih prekršaja, počeo je ulaganjem materijalnih dokaza, dok je Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ponovo odbila zahtjeve za izuzeće koje je podnio Šarić.
Memić i ostali: Prikupljanje dokumentacije o objektu “Panamera” 1. Jula 2024. Suđenje U nastavku suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji koji se terete za zloupotrebu položaja, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kojem je dodijeljen imunitet kazao je kako je prikupljao dokumentaciju o objektu “Panamera” u općinskoj službi za Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Pavlović negirao krivicu za odobravanje genocida 1. Jula 2024. Suđenje Vojin Pavlović se izjasnio da nije za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici.