Vijesti


U septembru disciplinski postupak protiv sudije iz Doboja 1. Jula 2024. Vijest Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je za 2. septembar zakazala glavnu raspravu po disciplinskoj tužbi protiv sudije Osnovnog suda u Doboju Tomislava Kljajića, koji se tereti za prekršaj ”neopravdano kašnjenje u izradi odluka”.
Zeljković i ostali: Suđenje odgođeno zbog Bojićevog zdravstvenog stanja 1. Jula 2024. Suđenje Suđenje za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa odgođeno je, nakon kraće rasprave, zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, Slavka Bojića.
Bjelošević: Tužilaštvo traži kaznu za silovanje u Derventi 1. Jula 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Andrija Bjelošević bude osuđen za višestruko silovanje počinjeno u Derventi 1992. i 1993. godine.
sudnica Naredne sedmice počinje suđenje za genocid u Srebrenici 28. Juna 2024. Vijest Naredne sedmice će u Sudu Bosne i Hercegovine početi suđenje šestorici nekadašnjih visokih dužnosnika i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženima za genocid u Srebrenici.
“Zakon o stranim agentima” zaustavlja pristupanje Gruzije u EU, BiH prijeti slična opasnost 28. Juna 2024. Vijest Članovi Evropskog vijeća u Briselu zaključili su da usvajanje takozvanog Zakona o stranim agentima u Gruziji dovodi ovu zemlju do zaustavljanja procesa pristupanja Evropskoj uniji, a organizacije upozoravaju da ovakva sudbina čeka i Bosnu i Hercegovinu, ukoliko vlasti u Republici Srpskoj odluče usvojiti sličan zakon.
Polovina tužilaštava tri godine bez istraga o visokoj korupciji 28. Juna 2024. Vijest Polovina tužilaštava u Bosni i Hercegovini za tri godine nije pokrenula niti jednu istragu za krivična djela visoke korupcije, pokazala je nova analiza Transparency Internationala u BiH.
Civilno društvo kritikuje vlasti RS-a da izmjenama zakona umanjuju prava manjina 28. Juna 2024. Vijest Vlada Republike Srpske predložila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika ovog entiteta kojim predlaže brisanje termina “rodni identitet“, a stručnjaci ovaj prijedlog ocjenjuju diskriminatornim i strahuju da će dozvoliti govor mržnje prema transrodnim osobama.
Advokati od augusta najavljuju štrajk u postupcima pred Sudom BiH 28. Juna 2024. Vijest Advokatske komore Federacije i Republike Srpske uputile su dopis Sudu Bosne i Hercegovine u kojem traže da se suđenja u predmetima u kojima postupaju advokati po službenoj dužnosti zakazuju jednom mjesečno, te da će u suprotnom odmah donijeti odluku o obustavljanju rada.
Policajac kome se sudi za premlaćivanje maloljetnika iz Osmaka izbjegao disciplinsku odgovornost 28. Juna 2024. Vijest Rajko Đurić, jedan od četvorice policajaca iz Osmaka koji se terete da su počinili krivično djelo “povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja”, penzionisan je i na taj način će izbjeći disciplinsku odgovornost, dok su ostala trojica suspendovani do okončanja krivičnog postupka, potvrđeno je za Detektor.
Predmet za zločin u selu Vina prenesen Tužilaštvu u Goraždu 27. Juna 2024. Vijest Predmet protiv osumnjičenih za zločine počinjene u maju 1992. u selu Vina kod Ustikoline, prenesen je Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu, osam mjeseci od njegovog ponovnog formiranja i pokretanja istrage.