Vijesti


Dodik negirao Markale i presude Karadžiću i Mladiću, muslimanima poručio da je bolje da ostanu kući 3. Aprila 2024. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik negirao je da Srbi stoje iza zločina na sarajevskoj pijaci Markale, najavio secesiju i protjerivanje visokog predstavnika iz ovog entiteta koji je nazvao državom, te na skupu pokreta “Odbranimo Srpsku“, održanog u banjalučkom Banskom dvoru gdje su prenijeti i pozdravi osuđenog Ratka Mladića, kazao da je “muslimanima bolje da ostanu kući“.
Nova suspenzija za tužiteljicu Dianu Kajmaković 3. Aprila 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ponovno je suspendovalo državnu tužiteljicu Dianu Kajmaković do okončanja krivične istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saznaje Detektor.
Moguće privođenje optuženog za vrijeđanje žrtava genocida na naredno ročište 3. Aprila 2024. Suđenje Hamdija Kocić, optuženi za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, nije se pojavio na ročištu u sarajevskom Općinskom sudu na kojem je trebalo biti razmatrano njegovo priznanje krivnje.
Decembar 2023. Osumnjičeni za boravak na stranim ratištima u kućnom pritvoru 3. Aprila 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je nakon isteka pritvora odredio mjere zabrane Muhamedu Hasiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe u vezi s boravkom na ratištima Sirije i Iraka.
Sutra razmatranje priznanja krivnje za vrijeđanje žrtava genocida i veličanje Arkana 2. Aprila 2024. Vijest U sarajevskom Općinskom sudu sutra je zakazano ročište na kojem će se razmatrati izjava o priznanju krivnje Hamdije Kocića, optuženog za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.
Zeljković i ostali: Zaštitna odijela isporučena bez deklaracije 1. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva su na suđenju bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i ostalima, koji se terete za zloupotrebu položaja, izjavili da zaštitna odijela koja je Institutu isporučila agencija “Travel for fun” nisu imala deklaraciju.
Memić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog 1. Aprila 2024. Suđenje Suđenje bivšem načelniku općine Ilidža Senaidu Memiću i još četvero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja, odgođeno je zbog nedolaska optuženog Amira Arnautovića.
Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog veličanja Ratka Mladića 1. Aprila 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.
VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice 1. Aprila 2024. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće potvrdilo je drugostepenu disciplinsku odluku kojom je Diana Kajmaković premještena s pozicije zamjenice glavnog tužioca na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva, saznaje Detektor.
Vlada Republike Srpske uputila u proceduru zakon o posebnom registru nevladinih organizacija 29. Marta 2024. Vijest Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o posebnom registru nevladinih organizacija, na koji su ranije upućene brojne kritike, te ga je poslala u parlamentarnu proceduru, potvrđeno je za Detektor iz Ministarstva pravde Republike Srpske.