Vijest

Naredne sedmice presuda za zločine u Vogošći

10. Novembra 2023.16:30
Sud Bosne i Hercegovine će u utorak, 14. novembra, izreći presudu Miladinu Trifunoviću, optuženom za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša 1992. godine.
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Trifunović je optužen u svojstvu komandanta Vogošćanske (Crnovrške) brigade Vojske Republike Srpske za učešće u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo s područja Vogošće i Ilijaša u periodu od jula do decembra 1992. godine. Prema optužnici, on je davao saglasnost podređenima da civile, zatvorene u “Planjinoj kući”, vode na radove na prvim borbenim linijama, iako je znao da to nije sigurno.

Istog dana je planirano iznošenje završnih riječi Odbrane Selme Cikotića, bivšeg ministra sigurnosti BiH, optuženog za zloupotrebu položaja. Optužnica tereti Cikotića da je u periodu od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim licima, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, on je odobrio četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključene 2003. i 2004. godine.

U petak je pred Apelacionim vijećem Suda BiH zakazano iznošenje žalbi u predmetu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjane, koji su prvostepeno oslobođeni optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine.

Novović i Pjano se, prema optužnici, terete za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće.

Sljedeće sedmice planirano je i iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv Milomira Đuričića i Vukadina Spasojevića koji su optuženi za zločine u logoru “Uzamnica” na području Višegrada.

Završne riječi iznijet će i Odbrana Save Manojlovića, koji je sa Rankom Draškićem optužen da je, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Republike Srpske, 5. juna učestvovao u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila.

Za četvrtak, 16. novembra, zakazano je ročište za izjašnjenje o krivnji Ferida Buljubašića i ostalih koje optužnica tereti za zločine u Foči, Višegradu i Čajniču. Osim Buljubašića, optužnica tereti Rašida Sobu, Šefku Glušca, Zakira Jamajka, Adema Fehrića, Ahmeta Sejdića, Bahrudina Muhića, Mustafu Polju, Envera Kusturu, Muhameda Liska, Sakiba Čakara, Izeta Sejdića i Munira Nalu.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja i za zločine počinjene u drugim gradovima.

 

Azra Husarić Omerović