Suđenje

Šojić: Tužilaštvo obrazložilo izmjene u optužnici

29. Novembra 2023.16:13
Na suđenju Draganu Šojiću, bivšem direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja, Državno tužilaštvo je objašnjavalo na šta se odnose izmjene u optužnici.
Dragan Šojić sa braniocem Dragišom Jokićem: Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Elvira Stanojlović je rekla da se radi o izmijenjenoj optužnici u dijelu preciziranja poslova koje je Šojić obavljao kao direktor, odnosno zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH. Drugi dio izmjene odnosi se na grafološko vještačenje šiht listi koje je lično Šojić potpisivao, odnosno njegovi zamjenici.

Tužiteljica je rekla da se moralo raditi dodatno finansijsko vještačenje zbog podataka koje su dobili od Granične policije o Šojićevim prelascima granice.

Za drugi dio izmijenjene optužnice tužiteljica je rekla da se radilo o izdvanjaju mjeseci i dana sa šiht liste koje su kasnije sabirali sa dnevnim primanjima i toplim obrokom, te na osnovu toga izračunali koliko je Šojić nezakonito novca primio.

“Nije se moglo sa sigurnošću utvrditi koliko je tih dana proveo na poslu“, rekla je tužiteljica i dodala da nije sigurna kada je izlazio s posla, ali jeste da nije provodio osam sati na poslu.

Šojić je optužen da je u periodu od 2018. do 2022. – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist i tako oštetio budžet BiH.

Sutkinji Biljani Ćuković nije bilo jasno na osnovu čega je Tužilaštvo došlo do iznosa od 5.058 maraka, kako stoji u novoj optužnici, na šta je tužiteljica odgovorila da se radi o prostoj računici i sabiranju dana u kojima su dokazali da je radio manje od osam sati sa dnevnicama i toplim obrokom po danu, takozvani dnevni dohodak. Tužiteljica Stanojlović je rekla da se, prema zakonskim procedurama, Šojiću nije mogao računati puni radni dan ako je radio manje od osam sati, i da na bazi toga nije smio ni naplatiti pune iznose dnevnih dohodaka.

Sutkinji nije bilo jasno da li je, prema mišljenju Tužilaštva, Šojić mogao odvojeno naplatiti sate koje je radio, na šta je tužiteljica još jednom ponovila da ne postoji zakonsko uporište za to. Dodala je da je spornu cifru utvrdio vještak na osnovu platnih listi.

Sutkinja je navela da u novoj optužnici postoje sporni dani koji nisu bili obuhvaćeni prvobitnom, na šta je tužiteljica odgovorila da se radi samo o korekciji vještaka i da su dani suštinski isti, uz izbacivanje određenih datuma, ali što u tom slučaju ide Šojiću u korist.

Šojićeva Odbrana pokušala je objasniti na koji način je Tužilaštvo BiH u novoj optužnici došlo do određenih podataka, uz komentar da, ako su sami radili vještačenje, nisu ranije trebali gubiti vrijeme s angažovanjem vještaka. Advokat Dragiša Jokić rekao je da je ranije vještak radio samo na osnovu jedne evidencije, a da je Tužilaštvo sada kao dodatni dokaz uložilo evidencije koje vještak ranije nije imao.

“Naveo je neke nove datume“, rekao je Jokić.

Mjere zabrane putovanja za Šojića ostaće na snazi do 13. decembra, a optuženi je rekao da je državljanin Srbije i da bi želio glasati u narednom mjesecu na lokalnim izborima, na šta je Tužilaštvo odgovorilo da mora razmotriti taj zahtjev te da eventualno Šojić založi imovinu, što je on odbio.

“Imate samo moju riječ i ništa više“, kazao je optuženi.

Nastavak suđenja je 13. decembra, kada je, između ostalog, planirano da Tužilaštvo iznese završnu riječ.

Nino Bilajac