Vijest

SAD uhapsile bivšu pripadnicu jedinice “Zulfikar” zbog sumnje da je učestvovala u zločinima na Igmanu

4. Decembra 2023.14:05
Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog optužbi da je prikrila ratnu prošlost učešćem u zločinima jedinice “Zulfikar” nad Srbima na Igmanu kod Sarajeva 1993. godine, kako bi dobila američko državljanstvo.
Hotel Mrazište, Hadžići (Igman). Foto: Inicijativa “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja”

Kako je saopćeno iz Ministarstva pravde SAD-a, Radovan Tomanić prijeti 20-godišnja kazna zatvora zbog sumnje da je, zbog dobijanja državljanstva, lagala kako bi prikrila učešće u ratu devedesetih kada je, navodno, učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju bosanskih Srba, kao pripadnica Specijalne jedinice “Zulfikar”.

Prema optužnici, ona je s drugim vojnicima jedinice “Zulfikar” učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenih bosanskih Srba, zbog njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi.

“Nada Tomanić uživa privilegije državljanstva SAD-a više od deset godina, a stekla ih je, navodno, laganjem kako bi prikrila kršenja ljudskih prava koje je počinila u BiH”, kazala je vršiteljica dužnosti pomoćnika državnog tužioca Nicole M. Argentieri, dodajući da će Ministarstvo pravde energično provoditi imigracione zakone kako SAD ne bi služile kao sigurno utočište za progonitelje.

Cijeli slučaj istražuje i FBI, uz koordinaciju koju pružaju Centar za prekršioce ljudskih prava i ratne zločine Odjela za nacionalnu sigurnost i Ured za otkrivanje prevara i nacionalnu sigurnost Službe za državljanstvo i imigraciju. U istragu su, navodi se u saopćenju, uključena i ministarstva pravde BIH i Srbije, kao i Međunarodni rezidualni mehanizam Ujedinjenih nacija za krivične sudove.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da su pružili pomoć u otkrivanju pripadnice Specijalnog odreda posebne namjene pri štabu Vrhovne komande, jedinice “Zulfikar”, Armije RBiH koja je osumnjičena da je učestvovala u nečovječnim postupanjima prema žrtvama srpske nacionalnosti na Igmanu 1993. godine.

Za zločine na planini Igman Sud BiH je pravosnažno osudio pripadnika jedinice “Zulfikar” Dževada Salčina na 18 mjeseci zatvora, jer je ispred hotela “Mrazište” zatvoreniku Draganu Vukoviću odsjekao gornji dio školjke desnog uha, te time počinio zločin protiv ratnih zarobljenika.

Zbog zdravstvenog stanja optuženog, u stanju mirovanja je sudski proces za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na Igmanu 1993. godine protiv Nedžada Hodžića, koji je osuđen za zločin u Trusini na 12 godina zatvora.

Pred domaćim pravosuđem, zbog zdravstvenog stanja optuženog, u fazi mirovanja je postupak protiv Zulfikara Ališpage, bivšeg komandanta odreda “Zulfikar” Armije RBiH. Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 2019. godine, a Ališpago se tereti da je propustio preduzeti mjere na kažnjavanju potčinjenih vojnika zbog ubistava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane počinjenih u napadu na Trusinu, 16. aprila 1993. godine.

Ališpagin predmet, zbog zdravstvenog stanja, razdvojen je od predmeta u kojem su pred Sudom BiH za zločine u Trusini pravosnažno osuđeni, osim Hodžića, nekadašnji pripadnici odreda “Zulfikar” Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet, Mensur Memić na deset, Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora. U ovom predmetu, Dževad Salčin i Senad Hakalović su oslobođeni krivice u nedostatku dokaza. Džeko i Handanović su ranije također izručeni iz SAD-a.

Pored ove presude, nekadašnji zamjenik komandanta odreda” Zulfikar”, Nihad Bojadžić, osuđen je na deset godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici i Trusini, te mu je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora.

Enes Hodžić