Vijest

Đurđić u SAD-u osuđen na blizu šest godina zatvora zbog prikrivanja umiješanosti u zločine u Vogošći

1. Decembra 2023.15:02
Siniša Đurđić, kojeg pravosuđe u BiH sumnjiči da je mučio i zlostavljao zarobljenike na području Vogošće, osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog skrivanja od imigracijskih vlasti umiješanosti u ratne zločine.
Objekat nekadašnjeg logora “Bunker” u Vogošći. Foto: BIRN BiH

Iz Ureda okružnog tužioca u Arizoni saopćeno je kako je Đurđić proglašen krivim zbog prevare u vezi sa vizom, kao i zbog pokušaja nezakonitog pribavljanja državljanstva, zbog čega će u zatvoru provesti gotovo šest godina, a zatim tri godine pod nadzorom na slobodi.

Navodi se da je tokom izvođenja dokaza otkriveno da je Đurđić emigrirao u Tucson 2000., kao i da je devet godina kasnije pokrenuta istraga Državne sigurnosne agencije, nakon što su dobili popis osumnjičenih za ratne zločine. Đurđićeva umiješanost potvrđena je u višegodišnjoj istrazi, u kojoj je dokazano i da je bio pripadnik policijske brigade, ali i drugih vojnih jedinica bosanskih Srba.

Navedeno je i da je bio zatvorski čuvar u dva odvojena logora sjeverno od Sarajeva koja je osnovala Republika Srpska sa idejom etničkog čišćenja.

U informaciji o presudi se navodi da su na suđenju svjedočila petorica bivših zarobljenika u logorima, koji su ispričali kako je Đurđić, kao zatvorski čuvar, mjesecima tokom 1992. godine mučio zatvorenike.

“Živote su nam uništili ljudi poput Siniše, ali mi smo ih uspjeli obnoviti i njegova osuda je jedna od posljednjih cigli u našoj kući mira”, rekao je jedan od bivših zarobljenika tokom svjedočenja.

Prikazani su i obimni podaci kako je Đurđić dobio izbjeglički status i stalni boravak u SAD-u, te da je dvije decenije lagao o svojoj prethodnoj vojnoj i policijskoj službi, što je spriječilo imigracione vlasti da donesu potpuno informisanu odluku o njegovim zahtjevima za imigracione beneficije. Time je, dodaju, sebi osigurao “sigurno utočište” u SAD-u, na koje nije imao pravo, čime je izbjegavao pravdu za svoje ratne zločine u BiH više od 30 godina.

“Prilikom izricanja presude, sudija je jasnim i uvjerljivim dokazima utvrdio da je Đurđić krivična djela počinio da bi prikrio mučenje ratnih zarobljenika, kao zatvorski čuvar u BiH, i da je svoje ratne zločine prikrio od imigracionih vlasti”, zaključuje se u saopćenju.

Đurđić je u SAD-u zbog ovih optužbi uhapšen u novembru 2017. godine, a tada je iz Tužilaštva BiH saopćeno da imaju otvorenu istragu protiv njega, te da će od američkih vlasti biti zatraženo njegovo izručenje BiH. Istraga pred domaćim pravosuđem otvorena je zbog postojanja sumnje da je za vrijeme rata, u svojstvu čuvara u logorima “Bunker” kod pansiona “Kon Tiki” u Vogošći i “Planjina kuća” u Svrakama, počinio mučenja i zlostavljanja zarobljenika u navedenim objektima.

Enes Hodžić