Vijesti


Novinarima BIRN-a onemogućen ulazak na Erdoganov skup 21. Maja 2018. Članak Turska ambasada potvrđivala je konačan spisak novinara kojima je odobren ulazak na Šesti kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD) i zbog toga na njemu nije bilo novinara Balkanske istraživačke mreže, rečeno je BIRN-u BiH na ulazu za novinare ispred dvorane Zetra gdje su govore održali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
Javne opomene nepoznatim sudijama i tužiocima 21. Maja 2018. Članak Za manje disciplinske prekršaje u pravosudnim institucijama izriču se javne opomene, ali javnost nije upoznata koje sudije i tužioci se opominju, kao ni u kojoj instituciji rade jer se na stranici Visokog sudskog i tižilačkog vijeća (VSTV) objavljuju samo anonimizirani podaci.
Stranački razgovori o zaposlenju sina 21. Maja 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva kazao je da je sa stranačkim kolegama razgovarao o mogućnosti zaposlenja sina.
Haskić: “Nepravedno sam optužen” 21. Maja 2018. Članak Na suđenju za planiranje odlaska na strano ratište, Državno tužilaštvo je među materijalnim dokazima uložilo rezultate vještačenja mobitela i centralne jedinice računara oduzetih od Amira Haskića.
Bivšem sirijskom ratniku dvije godine za nezakonito oružje 21. Maja 2018. Članak Općinski sud u Sarajevu proglasio je Emina Hodžića krivim za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i osudio ga na dvije godine zatvora.
Naredne sedmice počinju suđenja za zločine u Krajini i Hercegovini 18. Maja 2018. Članak Sljedeće sedmice počet će suđenje Mići Praštalu optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području općina Ključ i Sanski Most.
Novinari često pod pritiscima i onemogućen im je rad 18. Maja 2018. Članak Situacija na polju medija u BiH se pogoršala u proteklih deset godina, što se naročito odrazilo na lokalne medije, koji su suočeni s političkim i drugim pritiscima, navedeno je u izvještaju Centra za postkonfliktna istraživanja pod nazivom “Stvarni glas novinarstva”. Na konferenciji na kojoj je prezentovan ovaj izvještaj rečeno je da je novinarima često onemogućeno […]
Tužilaštvo traži izuzeće vještaka zbog optužnice za ratni zločin 18. Maja 2018. Članak Nakon što je potvrđena optužnica protiv Nehrua Ganića za ratni zločin, Tužilaštvo BiH će tražiti njegovo izuzeće kao vojnog vještaka u predmetu protiv dvojice nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločin počinjen u Brčkom.
Više od stotinu migranata u Velikoj Kladuši iz parka premješteno u kamp 17. Maja 2018. Članak Tokom premještanja migranata na novu lokaciju u Velikoj Kladuši nisu zabilježeni incidenti, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zbog operacije optuženog odgođeno suđenje za razbojništva u Banjaluci 17. Maja 2018. Članak Suđenje uhapšenim u akciji “Trezor” danas je odgođeno zbog operacije optuženog Aljoše Galića.