Članak

Tužilaštvo traži izuzeće vještaka zbog optužnice za ratni zločin

Nakon što je potvrđena optužnica protiv Nehrua Ganića za ratni zločin, Tužilaštvo BiH će tražiti njegovo izuzeće kao vojnog vještaka u predmetu protiv dvojice nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su optuženi za zločin počinjen u Brčkom.

Vještaka Ganića je angažovala Odbrana optuženog Mensura Đakića, nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona 108. brigade HVO-a, kako bi iznio nalaz o vojnim pitanjima.

Tužilaštvo BiH tereti Đakića i Begdaza Kajtazija za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik. Đakić se tereti da 15. septembra 1992. nije spriječio vojnika da ubije tri osobe srpske nacionalnosti, a nakon toga je propustio da kazni počinioca.

Kajtazi, bivši pripadnik HVO-a, optužen je da je istog dana, pucajući iz automatske puške, ubio dvije žene srpske nacionalnosti – Milku i Radojku Brestovački.

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tužilac Miroslav Janjić je kazao da će od Suda BiH zatražiti izuzeće vještaka Ganića jer, kako je rekao, nije normalno da vještači osoba koja je optužena za ratni zločin.

“To je potpuno u suprotnosti sa Zakonom o krivičnom postupku i principima restorativne pravde. Saslušanje vještaka a da je u istom trenutku on optužen za ratni zločin u kojem je stradalo nekoliko desetina osoba srpske nacionalnosti, nije objektivno”, izjavio je Janjić.

Đakićev advokat Osman Mulahalilović je kazao da nema informaciju o potvrđenoj optužnici protiv Ganića, ali da ta činjenica, ako je tačna, ne mijenja stvari jer je on vještak.

Mulahalilović je rekao da je “vrlo indikativno da je optužnica potvrđena nakon što je Ganić počeo vještačiti”.

“Interesantno je da optužnica nije potvrđena ranije, kad je počeo vještačiti. On je vještačio puno ranije. Znači, državni aparat je usmjeren prema vještacima jer mu se možda ne sviđa vještak, ne sviđa mu se nalaz. To je moj zaključak. Ja ne branim gospodina Ganića. Ako je to tako, jedini zaključak koji mogu izvesti jeste da Tužiteljstvo usmjerava državni aparat i da na takav način vrši pritisak na svjedoke, na vještake. Ne treba biti puno pametan da bi se zaključilo takvo nešto”, izjavio je Mulahalilović.

Sud BiH je krajem aprila ove godine potvrdio optužnicu protiv Ganića, bivšeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Breza, za zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti na području sela Čemerno (općina Ilijaš).

U potvrđenoj optužnici se navodi da je plan i cilj napada na selo Čemerno bilo, između ostalog, ubistvo svih lica srpske nacionalnosti u selu, bez razlikovanja civila i vojnika Vojske Republike Srpske (VRS), uključujući i zarobljenike koji su položili oružje, kao i prekomjerno i vojnim potrebama neopravdano uništenje njihove nepokretne i pokretne imovine.

Emina Dizdarević Tahmiščija