Članak

Novinarima BIRN-a onemogućen ulazak na Erdoganov skup

21. Maja 2018.16:21
Turska ambasada potvrđivala je konačan spisak novinara kojima je odobren ulazak na Šesti kongres Unije evropskih turskih demokrata (UETD) i zbog toga na njemu nije bilo novinara Balkanske istraživačke mreže, rečeno je BIRN-u BiH na ulazu za novinare ispred dvorane Zetra gdje su govore održali turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

This post is also available in: English

Lamija Demirbaš ispred organizatora je kazala novinarima Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako je UETD poslala listu sa zahtjevima svih novinara Ambasadi Turske u Sarajevu.

“Niste na listi, a ovu listu je odobrila Ambasada Turske”, rekla je Demirbaš i dodala kako je Ambasada Turske pregledala e-mailove sa zahtjevima novinara i napravila konačan spisak odobrenih akreditacija.

Četiri novinara BIRN-a su zatražili akreditacije za praćenje Šestog kongresa UETD-a, ali niti jedan od ovih zahtjeva nije odobren. Na ulazu u Zetru nekolicini domaćih novinara i stranih dopisnika je rečeno da se ne nalaze na listi koju je odobravala Ambasada Turske u Sarajevu.

Turska ambasada u Sarajevu nije odgovorila na pitanje BIRN-a BiH zbog čega je ambasada a ne UETD odobravao spisak akreditovanih novinara. U kratkom odgovoru Ambasada navodi da je mogući razlog mali prostor predviđen za medije.

“Iako tehnički nije poznat konačni razvoj situacije prilikom podjele medijskih akreditacija od strane nevladine organizacije Unija evropskih turskih demokrata koja je i organizator skupa, moguće je da je, zbog nedovoljnog prostora odvojenog za medije, više mjesta dato lokalnim medijima”, navode u iz Turske ambasade u svom odgovoru na pitanja BIRN-a BiH u kojem se dodaje kako je “zabilježeno i bit će proslijeđeno i relevantnim institucijama i nevladinim organizacijama, da će ubuduće i BIRN imati svoje mjesto u sličnim događajima”.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske, UETD i kabinet Bakira Izetbegovića nisu odgovorili na zahtjev BIRN-a BiH za komentar o odbijanju akreditacija.

Novinari BIRN-a zahtjeve za akreditovanje su slali dvije do sedmicu dana prije održavanja Kongresa i nekoliko puta ponovili svoj zahtjev, te na zahtjev UETD-a slali dodatne informacije za akreditovanje.

Dan prije održavanja Kongresa, generalni sekretar UETD-a Ezgi Aslan odgovorio je na upit novinara BIRN-a o akreditacijama. Aslan je kazao kako je došlo do “smetnji u komunikaciji” te da je ponovo moguće slati e-mailove za UETD-ovu adresu za novinare. On je dodao kako će odgovor stići u najskorijem mogućem roku. Na dodatni zahtjev za akreditovanje UETD nije odgovorio.

Turski predsjednik Erdogan bio je gost UETD-a u Sarajevu gdje je održao govor u kojem je pohvalio demokratije Turske i BiH.

“Evropske države koje smatraju da su kolijevka demokratije danas su pale na ispitu. A BiH danas je pokazala da je demokratska država”, rekao je Erdogan na skupu u Zetri.

Prema istraživanju Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Turska je posljednje dvije godine zaredom bila zemlja s najviše novinara u zatvorima zbog svog rada.

Sjedište UETD-a je u Kölnu, najvećem turskom centru u Njemačkoj, o čemu je BIRN ranije pisao. UETD ima svoje ogranke u nekoliko evropskih gradova u kojima živi turska populacija. UEBD je nedavno osnovana sestrinska organizacija UETD-a u Sarajevu.

Deutsche Welle je UETD opisao kao “lobističku organizaciju za tursku vlast i za vladajuću stranku AKP, ne samo u Njemačkoj nego i u Francuskoj, Austriji, Belgiji i Holandiji”.

“Radi na lobiranju za političke ciljeve Erdoganove Vlade i da ubijedi Turke koji žive u Evropi da podrži ove ciljeve”, pisao je Deutsche Welle.

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya ranije je za BIRN kazao kako insistira na tome da UETD “kao nevladina organizacija nema direktnu vezu s Erdoganovom partijom”, ali i priznao da postoji ljubav UETD-a prema turskom predsjedniku.

 

Semir Mujkić


This post is also available in: English