Članak

Podignuta optužnica za zločine na području Konjica

5. Juna 2018.14:27
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Omera Borića, bivšeg komandanta Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Konjic, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline.

This post is also available in: English

“Optuženi se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima Općinskog štaba TO-a Konjic, znao i morao znati da se njemu podređeni pripadnici vojske, policije i drugih formacija spremaju počiniti i da su počinili ubistva, zlostavljanja, premlaćivanja, nezakonita zatočenja u logore, mučenja i druga nečovječna djela nad civilima srpske nacionalnosti, a kao nadređena osoba nije poduzeo mjere da spriječi počinjenje zločina niti kazni počinitelje”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema Tužilaštvu, u optužnici se navodi da su prilikom napada na selo Bradina počinjena ubistva najmanje 43 osobe, od kojih su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 36 žrtava. Među tim djelima se ističe ubistvo na naročito okrutan način žrtve Sretka Kuljanina, te ubistva Bore Gligorevića i Bogdana Kureša, kao i paljenje pravoslavne crkve u mjestu Bradina, kuća i objekata, te pljačkanje imovine srpskog stanovništva.

Također su navedena i nezakonita lišenja slobode, progoni više stotina civila srpske nacionalnosti iz sela sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i odvođenje zatočenih civila u školu u Bradini, te logore “Čelebići” i “Musala”.

Prema saopćenju, Borić je državljanin Austrije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Lamija Grebo


This post is also available in: English