Članak

Bivši direktor Službe za zapošljavanje u Tuzli uvjetno osuđen

7. Juna 2018.15:49
Općinski sud u Tuzli osudio je bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemsu Berbića na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Berbić je proglašen krivim za nesavjestan rad u Službi. U presudi stoji da je Berbić, dok je obavljao funkciju direktora u Službi za zapošljavanje, u periodu od 2006. do 2013. godine postupao suprotno odredbama zakona.

“Tako je propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da poduzmu sve potrebne pravne radnje u cilju naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike, te u većem broju slučajeva nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i osoba koje su stupile u radni odnos a i dalje su koristili novčane naknade za nezaposlene”, navedeno je u optužnici.

Zbog nesavjesnog postupanja u Službi nastupila je zastara takvih potraživanja i time prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe u iznosu od oko 111.000 maraka, stoji u presudi.

Presudom je utvrđen rok provjere od dvije godine, koji predviđa da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

U presudi  je navedeno da se Berbiću izriče mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u periodu od pet godina od dana pravosnažnosti odluke.

Suđenje Šemsi Berbiću je počelo u martu 2016. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Samir Karić