Članak

Tužilaštvo zatražilo kažnjavanje Lijanovića i ostalih

19. Juna 2018.15:23
Iznoseći završnu riječ na suđenju za organizovani kriminal, pranje novca i utaju poreza, Državno tužilaštvo je zatražilo da Jerko Ivanković Lijanović i još devetero optuženih budu proglašeni krivima, te da vrate iznos od oko 13 miliona maraka.

Tužilac Ismet Šuškić je kazao da na strani optuženih nema olakšavajućih okolnosti, a od otežavajućih Vijeće treba da cijeni upornost u vršenju djela, držanje pojedinih optuženih tokom sudskog postupka te veliki novčani iznos.

On je naglasio da je Tužilaštvo dokazalo kriminalne aktivnosti i povezanost optuženih kao pripadnika organizovane kriminalne grupe.

“Sva inkriminisana lica predstavljala su jednu cjelinu, a predstavljala su nezavisna pravna lica”, rekao je Šuškić.

On je istaknuo da su Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović u periodu od 2007. do 2011. godine organizovali grupu i sa Željkom Mikulićem osnivali firme s minimalnim osnivačkim ulogom od 2.000 konvertibilnih maraka (KM). Milorad Bahilj i Jozo Slišković su sačinjavali ugovore o zakupu prostorija, proizvodnih pogona i licence, kazao je Šuškić i pojasnio da kada jedno pravno lice prestane s radom, drugo nastavlja obavljati djelatnosti.

On je dodao da su firme osnivane kako bi se izbjeglo plaćanje poreza jer su nakon propasti firmi dugovi ostajali državi.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Bahilja, Sliškovića, Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizovani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme “Lijanovići”, “Mi-MO”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Na ovom ročištu završnu riječ iznijela je i Odbrana Jerke Ivankovića Lijanovića, a njegova braniteljica Mirna Delalić zatražila je da ga Sud BiH oslobodi po svim tačkama optužnice jer Tužilaštvo nije dokazalo da je počinio djela za koja je optužen.

“Nisu ostvareni osnovni elementi krivičnih djela koja se optuženima stavljaju na teret. Optužnica je proturječna sama sebi. Iz optužnice ne proizlazi da je gospodin Jerko Ivanković Lijanović organizovao grupu, niti proizlazi zajedničko djelovanje. Nije dokazano da su tri ili više lica učestvovala u organizovanju grupe za ta djela. Navodi o organizovanju grupe nisu obrazloženi, nisu dokazani”, rekla je Delalić.

Ona je istaknula da sve što se tokom postupka čulo jesu pretpostavke koje je Tužilaštvo preuzelo i nadogradilo u ovom postupku od istražitelja Državne agencije za istrage i izaštitu (SIPA) i službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Završnu riječ optuženi Jerko Ivanković Lijanović iznijet će 3. jula.

Albina Sorguč