Vijesti


Na godišnjicu genocida ukop 35 žrtava, među njima maloljetnici i trudnica 6. Jula 2018. Članak U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima su četiri maloljetnika i jedna trudnica, koja je imala 20 godina kada je ubijena sa svojim suprugom.
Ministar osudio presudu za “Silos” – iz pravosuđa upozoravaju na pritiske 5. Jula 2018. Članak Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je osudilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom su na ukupno 60 godina zatvora osuđena osmorica optuženih za zločine u Hadžićima, dok iz pravosudnih institucija upozoravaju da je riječ o neprihvatljivim političkim pritiscima.
Udruženje Roma će tužiti Srbiju zbog “tolerisanja ratnih zločina” 5. Jula 2018. Članak Predstavnici srbijanske romske zajednice najavili su podizanje tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava nakon što je Sud u Beogradu oslobodio krivice šest bivših pripadnika jedinice “Simini četnici” za ubistvo romskih civila u BiH.
Franko Simatović “nije bio u Arkanovoj bazi” 5. Jula 2018. Članak Odbrana Franka Simatovića Frenkija nastojala je u nastavku suđenja pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu osporiti da je njihov klijent 1996. bio u bazi paravojske Željka Ražnatovića Arkana u Erdutu, u Hrvatskoj.
Karagiću potvrđena dvanestogodišnja kazna za zločin u Doboju 5. Jula 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je presudu kojom je Slobodan Karagić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. na području Doboja.
Karić pričao da ima najpovoljnije uslove za uvoz 5. Jula 2018. Članak Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako mu je Sedinet Karić pričao da ima najpovoljnije uslove pri uvozu robe u BiH.
Podignuta optužnica za ubistva u Miskoj Glavi 5. Jula 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milorada Obradovića zvanog “Stiven” zbog učešća 1992. godine u ubistvima civila Bošnjaka u mjestu Miska Glava kod Prijedora.
Iznos od 25.000 eura mogao biti iz legalnih izvora 4. Jula 2018. Članak Vještak Odbrane je na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad rekao da je iznos novca koji je optužena Jasmina Horo položila na bankovni račun mogao imati porijeklo iz legalno zarađenih izvora.
Stanišić i Simatović: Arkan bio u sastavu policije Republike Srpske 4. Jula 2018. Članak Branioci Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija tvrdili su da je garda Željka Ražnatovića Arkana 1995. godine u BiH djelovala u sastavu policije Republike Srpske, kao i da je svjedok RFJ-129 “izmislio” da je Arkana vidio kako ubija jednog zarobljenika.
Fočo govorila o obavezi provođenja nabavke za obnovu krova 3. Jula 2018. Članak Na suđenju bivšem ministru obrazovanja Fahrudinu Oručeviću i još šestero optuženih za zloupotrebu položaja, vještak iz oblasti arhitekture Enver Džomba rekao je da je krov na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu bespravno izgrađen.