Članak

WARM Festival: Fokus na posljedicama rata

27. Juna 2018.13:03
Preko 350 radova 200 autora će u toku naredna tri dana biti izloženo u sklopu Petog WARM Festivala u Sarajevu, čiji će fokus biti na ratovima širom svijeta te problemima etničkih podjela i diskriminacije.

This post is also available in: English

Remy Ourdan, predsjednik WARM Fondacije, kazao je na otvaranju u Sarajevu da će ovogodišnji festival biti drugačiji od prethodnih s obzirom da oko pola programa govori o bivšoj Jugoslaviji i tragičnim posljedicama ratova 1990-ih godina.

“Sve se ogleda kroz tematike koje se tretiraju – kao što su izbjeglice, poput izložbe fotografija Rohinja, koja govori o egzodusu više od milion izbjeglica u Bangladešu”, rekao je Ourdan.

On je dodao da će ove godine biti ostvarena saradnja sa Historijskim muzejom i “Sarajevskim skladištem”, gdje će biti izloženo 350 radova oko 200 autora s područja Balkana i cijelog svijeta.

“Posebno ove godine, kao i prethodnih, tretira se rat u Siriji, kroz četiri filma koja govore o tragičnim posljedicama rata koji još uvijek traje”, istakao je on.

Bosanskohercegovačka menadžerica WARM Fondacije Velma Šarić kazala je da ovogodišnji festival posebno ukazuje na probleme diskriminacije manjina i etničkih podjela, kao i na negiranje zločina i genocida, što će biti naglašeno prikazivanjem kratkog filma “Što te nema” autorice Aide Šehović, koja je tvorac “putujućeg memorijala praznih šoljica kafe”.

“Zajedno s novim partnerom WARM Festivala, Misijom OSCE-a u BiH, organizirat ćemo i jednodnevni seminar, program o segregaciji mladih koji pohađaju ‘dvije škole pod jednim krovom’, zatim ćemo imati i panel o ugroženom stanju ljudskih prava manjinskih populacija, u ovom slučaju Roma”, rekla je Šarić.

Adnan Pavlović, direktor filmskog programa festivala, kazao je da su svi filmovi koji će biti prikazani ove godine producirani 2017. te da predstavljaju “najsvježiji prikaz dokumentarne scene koja se bavi postkonfliktom”.

Pavlović je spomenuo film “Jači od metka”, koji govori o ulozi muzike i podrške u toku revolucije protiv totalitarizma. Naglasio je i da film Srđana Šarenca “Dvije škole pod jednim krovom” zauzima posebno mjesto jer otkriva probleme društva sa etničkim podjelama.

Peti WARM Festival u Sarajevu počet će danas izložbom “Pomirenje: Umjetnost i postratno društvo”, a bit će zatvoren u subotu, 30. juna, prikazivanjem filma “Jači od metka” libijskog reditelja Matthewa Millana.

WARM (War Art and Memory) Fondacija osnovana je 2012. godine od ratnih izvještača i novinara koji su izvještavali o ratu u Bosni i Hercegovini, a posebno o opsadi njenog glavnog grada Sarajeva.

U sklopu WARM Festivala, u Francuskoj je prošle sedmice održana posebna konferencija – “Bivša Jugoslavija 20 godina kasnije”, koja je okupila vodeće stručnjake iz medijskog, akademskog i umjetničkog opusa.

Erna Mačkić


This post is also available in: English