Članak

Dudaković i ostali: Hasan Ružnić izručen BiH

22. Augusta 2018.17:01
Hasan Ružnić, osumnjičeni u predmetu protiv Atifa Dudakovića i još 16 osoba za zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji “Sana 95”, izručen je pravosuđu BiH, potvrdili su u Državnom tužilaštvu.

Osumnjičeni je, kako navode u Tužilaštvu, po međunarodnoj potjernici uhapšen 29. jula na području Hrvatske, a danas je predat Sudskoj policiji BiH na granici i transportovan u Sarajevo gdje će ga ispitati postupajući tužilac i odlučiti o daljim mjerama.

Protiv njega se, dodaju u Tužilaštvu, vodi istraga da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

“Na navedenom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Navode i kako je Ružnić jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu protiv Dudakovića i ostalih, a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.

Veći broj osumnjičenih u ovom predmetu je uhapšen krajem aprila, a Sud BiH je odbio da im odredi pritvor te je mjere zabrane izrekao Dudakoviću, Ekremu Dediću, Ibrahimu Šiljdediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zgojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Ejubu Korjeniću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću. Mjere zabrane su kasnije predložene i za Sanela Šabića i Edina Domazeta.

Oni se sumnjiče za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine, a Dudaković i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB).

    Haris Rovčanin