Članak

Republički zavod “greškom” objavio da kupuje Daciju

30. Augusta 2018.15:31
Republički zavod za geološka istraživanja odlučio je nakon upita Balkanske istraživačke mreže o kupovini motornog vozila Dacia Duster da izmijeni tendersku dokumentaciju, navodeći da su greškom objavili tender u kojem se navodi traženi tip i model automobila.

Republički zavod za geološko istraživanje je u srijedu, 29. augusta, objavio nabavku vrijednu 31.000 maraka pod nazivom “Nabavka robe – Novo motorno vozilo Dacia Duster”, u kojoj se precizno navodi model, tip vozila, snaga motora, kao i paket opreme “Prestige”.

U dodatnu opremu, zatražena je kamera MultiView, grijači sjedišta, kožne presvlake i kartografija Istočne Evrope.

Nakon upita Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o tome zbog čega se navodi precizni tip i marka vozila, što onemogućava konkurenciju, iz Republičkog zavoda su kazali da su tender greškom poslali na objavu.

“Obavještavamo Vas da je Republički zavod za geološka istraživanja greškom poslao na objavu tendersku dokumentaciju u datom obliku te da nikako nije imao namjeru da onemogući konkurenciju da učestvuje u ovom postupku nabavke. Tenderska dokumentacija će biti izmijenjena u pogledu predmeta nabavke i tehničke specifikacije”, rečeno je iz Zavoda.

Prema Zakonu o javnim nabavkama u BiH zabranjeno je korištenje opisa iz kataloga jednog proizvođača, što je objašnjeno i u brojim izvještajima revizija.

“Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi”, piše u Zakonu o javnim nabavkama BiH.

Prema Bazi službenih automobila BIRN-a BiH u toku ove godine raspisane su nabavke vrijedne više od 15 miliona maraka, a u velikom broju slučajeva se ograničava konkurencija navođenjem preciznih dimenzija ili karakteristika traženih vozila.

Od januara do jula ove godine raspisana su 292 tendera za kupovinu službenih automobila, na šta je potrošeno gotovo devet miliona, od čega se oko tri miliona odnosi na putničke automobile, odnosno limuzine, pokazuje analiza BIRN-a BiH. U ostalim tenderima nabavljana su policijska vozila, vozila za vatrogasce, hitnu pomoć i druga vozila.

Na 70 posto svih završenih tendera prijavila se samo po jedna firma.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija