Vijesti


Lijanovićima i ostalim ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora 22. Oktobra 2018. Članak Jerko Ivanković Lijanović i još osam optuženih osuđeni su na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava.
Optužnica za silovanje maloljetnice i druge zločine u Vlasenici 19. Oktobra 2018. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slađana Pajića za zločine počinjene na području Vlasenice 1992. godine.
Milošević traži naknadu zbog boravka u pritvoru 19. Oktobra 2018. Članak Marko Milošević tužio je BiH i traži naknadu štete za vrijeme koje je proveo u pritvoru i pod mjerama zabrane, nakon što je pravomoćno oslobođen krivnje za pomaganje u genocidu u Srebrenici.
Naredne sedmice presuda za zločin u logoru “Dretelj” 19. Oktobra 2018. Članak U petak, 26. oktobra, pred Državnim sudom bit će izrečena pravosnažna presuda Tonći Rajiču za zločine počinjene u logoru “Dretelj”.
Troje haških sudija razmatra izmjene Mladićevog vijeća 19. Oktobra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne tribunale imenovao je troje sudija koji će preispitati odluku da se iz Žalbenog vijeća u postupku protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića izmijeni troje sudija zbog pristrasnosti.
Trezor: Suđenje odgođeno zbog nedolaska optuženog 18. Oktobra 2018. Članak Svjedokinja Tužilaštva Oksana Reljić, supruga ključnog svjedoka u predmetu “Trezor” Milana Reljića, ponovo se nije pojavila na suđenju u banjalučkom Okružnom sudu, a policija ni ovaj put nije uspjela da je pronađe.
Prevozio oduzeto željezo 18. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Elmir Čerkezović je potvrdio da je u maju 2011. godine prevozio oduzetu robu iz firme “Tri točka”.
Fahrudin Radončić i ostali sljedeće sedmice ponovo u sudnici 18. Oktobra 2018. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, u četvrtak, 25. oktobra bit će iznesena žalba na presudu kojom su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni krivice za ometanje rada pravosuđa.
Potvrđena presuda za nezakonito posredovanje i prevaru 18. Oktobra 2018. Članak Sud BiH potvrdio je prvostepenu presudu protiv Lejle Dautbašić koja je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine za nezakonito posredovanje i prevaru.
Dvogodišnja istraga protiv Gorana Salihovića još traje 17. Oktobra 2018. Članak Iako je Državno tužilaštvo pokrenulo krivičnu istragu protiv bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića prije dvije godine, optužnica još nije podignuta.