Vijesti


Veća transparentnost imovine sudija i tužilaca od 2019. godine 24. Oktobra 2018. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) najavilo je da od početka 2019. godine uvodi “visoke standarde vezane za transparentnost finansija nosilaca pravosudnih funkcija”, nakon što je usvojen Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca u BiH.
Voz sa migrantima jutros nije iz Bihaća krenuo za Sarajevo 24. Oktobra 2018. Članak Talgo voz koji je sinoć stigao u Bihać nije jutros krenuo prema Sarajevu po redu vožnje jer policija nije dozvoljavala izbjeglicama i migrantima da izađu na bihaćku stanicu. Policija Unsko-sanskog kantona (USK) sinoć je dočekala voz sa 99 izbjeglica i migranata u Bosanskoj Otoci, a zatim ga ispratila do Bihaća. Namjera policije je bila da uz […]
Odbijen Miletićev zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu 23. Oktobra 2018. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Radivoja Miletića da bude pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine 18-godišnje kazne na koju je osuđen zbog zločina u Srebrenici.
Zatraženo prenošenje suđenja Slavici Injac u Banjaluku 23. Oktobra 2018. Članak Odbrana Slavice Injac, optužene za organizovani kriminal iz predmeta “Bobar banka”, zatražila je da se predmet protiv njihove branjenice ustupi nadležnom sudu u mjestu počinjenja, dok se Državno tužilaštvo tome usprotivilo.
Migrantske porodice sa granice vraćene u hotel “Sedra” 23. Oktobra 2018. Članak Izbjeglice i migranti, koji su jučer napustili izbjeglički kamp “Sedra” u blizini Cazina i noć proveli u pograničnom naselju Izačić, danas su autobusima vraćeni u “Sedru”.
Angažovanje Ismeta Hamzića radi pravne pomoći 23. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, svjedoci sarajevskog Kantonalnog tužilaštva su ispričali da su angažovali advokata Ismeta Hamzića za pomoć sa pravne strane pri prevođenju zemljišta i objekata na svoje ime.
Rudnik “Đurđevik” od optuženih traži milion i po za naknadu štete 23. Oktobra 2018. Članak Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Tuzli za zloupotrebe u Rudniku mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, predstavnica “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” je kazala da se Rudnik pridružuje zahtjevima Kantonalnog tužilaštva u Tuzli za naknadu štete u iznosu od oko milion i po maraka.
Zatraženo kažnjavanje optuženih za zloupotrebe u Općini Novi Grad 22. Oktobra 2018. Članak Iznoseći završnu riječ, tužilac Senad Osmić je zatražio da Kantonalni sud u Sarajevu Eseda Radeljaša, Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića, Jusufa Čauševića i Damira Hadžića proglasi krivima za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad.
Automatska puška, bombe, municija i prsluci u Hastorovoj sobi 22. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je od kolega iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) saznao da je prilikom pretresa prostorija u kojim je boravio optuženi Edin Hastor pronađeno oružje.
Grupa migranata iz Kladuše pokušala prijeći u Hrvatsku 22. Oktobra 2018. Članak Grupa migranata spriječena je u pokušaju prelaska Graničnog prijelaza (GP) Maljevac i, prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK), oni se vraćaju prema Velikoj Kladuši.