Vijesti


Novinarka iz Srebrenice identifikovala oca Mevlida 26. Oktobra 2018. Članak Srebreničanka Mirela Bektić, novinarka BHT-a iz Tuzle, danas je u Komemorativnom centru u Tuzli identifikovala oca Mevlida, koji je ubijen 1995. godine tokom genocida u Srebrenici.
Počelo izmještanje migranata u bihaćku “Biru” 26. Oktobra 2018. Članak Prva grupa izbjeglica i migranata koji su boravili u privremenom prihvatnom centru u Đačkom domu i improviziranom šatorskom naselju, izmještena je u novootvoreni prihvatni centar, bivšu tvornicu rashladnih aparata “Bira” u Bihaću.
Naredne sedmice završne riječi u predmetu “Orić i Muhić” 26. Oktobra 2018. Članak U Sudu Bosne i Hercegovine je u idući petak zakazano izlaganje završnih riječi na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice.
Izvještaj o zločinu nad zarobljenicima u “Lori” 26. Oktobra 2018. Članak Policijska uprava Prijedor podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv više osoba zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog u logoru “Lora” u Splitu.
Tužilaštvo traži isključivanje sudije Antonettija iz odlučivanja u slučaju Karadžić 25. Oktobra 2018. Članak Haški tužioci zatražili su od predsjednika Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodora Merona da isključi sudiju Jean-Claudea Antonettija iz odlučivanja o zahtjevu Odbrane Radovana Karadžića da se iz žalbenog postupka isključe sudije Meron i William Sekule.
Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude za primanje dara 25. Oktobra 2018. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine presudu kojom je Nedim Kulenović, šef Grupe za prinudnu naplatu u Regionalnom centru Banja Luka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), oslobođen krivice za primanje dara.
Tužilaštvo traži novo suđenje Fahrudinu Radončiću i ostalima 25. Oktobra 2018. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine presudu kojom su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni optužbe za ometanje rada pravosuđa, dok je Odbrana predložila da se žalba odbije kao neosnovana.
Potvrđena oslobađajuća presuda Đorđu Simiću 25. Oktobra 2018. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Đorđe Simić oslobođen optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Ševarlije kod Doboja.
Inicijativa mladih skuplja potpise za spomenik na Kazanima 25. Oktobra 2018. Članak Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) počela je prikupljati potpise za izgradnju spomenika na Kazanima čiji cilj je, kako su rekli, da “žrtve budu dostojno obilježene”, što bi doprinijelo procesu pomirenja.
Potvrđena optužnica protiv Atifa Dudakovića i ostalih 24. Oktobra 2018. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te još 16 pripadnika ovog korpusa zbog zločina počinjenih na području Krajine.