Članak

Prevozio oduzeto željezo

18. Oktobra 2018.16:15
Na suđenju za zloupotrebe u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, Elmir Čerkezović je potvrdio da je u maju 2011. godine prevozio oduzetu robu iz firme “Tri točka”.

On je izjavio da mu je Irfan Hasić, vlasnik firme “Akva-invest”, u kojoj je radio, rekao da prevozi robu, a da su oduzeto željezo prevozili i poslije radnog vremena.

S obzirom da se nije mogao sjetiti svih detalja, tužilac Nihad Halilčević je predočio iskaz dat u MUP-u Tuzlanskog kantona u kojem je naveo da je oduzeto željezo prevozio s još dva vozača.

“Kada sam vozio kamion, bio je sa mnom i jedan inspektor, a kod vage firme ‘Alfa 90’ je bio i jedan radnik. Prvo smo izvagali prazan kamion, a onda smo vagali pune kamione. Natovarimo robu, dovezemo na vagu, izvagamo, a onda vozimo na deponiju”, kazao je svjedok.

Za zloupotrebe su optuženi Besim Duraković, bivši glavni kantonalni inspektor, Osman Džafić, Šefik Hodžić i Ahmet Bajrić. Durakoviću se na teret stavljaju nezakonitosti u firmi “Tri točka” a koje se odnose na prodaju starog željeza i lima, gdje je pribavljena imovinska korist od 6.000 maraka.

Duraković je optužen i da je pogodovao jednom autoservisu da od 2008. dobija poslove s Kantonalnom upravom, što je nastavio i u 2010. i 2011. godini iako autoservis nije ispunjavao uslove jer nije platio poreske obaveze.

Durakoviću i Hodžiću se stavlja na teret da su, nakon što su saznali da se provodi istraga, organizovali zamjenu dijelova na vozilima inspekcije kako bi prikrili vrijeme proizvodnje i otežali dokazivanje krivičnog djela.

Duraković je optužen kao bivši direktor Kantonalne uprave, Hodžić kao referent u Upravi, Džafić kao inspektor, a Bajrić kao vlasnik automehaničarske radnje.

Na upit advokata Mensura Radončića, svjedok je danas odgovorio da je prvi dan prevozio manje željezo, a da je drugi dan prevozio tridesetak šasija vozila, koje nisu vagane.

“Šasije su bile prekoputa otpada firme ‘Tri točka’. Njih sam direktno vozio na skladište, nisu išle na vaganje. Drugi dan nije bilo inspektora”, rekao je Čerkezović.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. novembar.

Samir Karić