Vijesti


Saznanja o “paramesdžidu” u kući Edina Hastora 17. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za planiranje i pripremanje terorističkog napada, svjedok Državnog tužilaštva je rekao kako su postojale informacije da objekat Edina Hastora služi kao “paramesdžid” u kojem se petkom obavljao džuma-namaz.
Budžet oštećen za više od četiri miliona KM 16. Oktobra 2018. Članak Vještak Tužilaštva je na suđenju bivšem kantonalnom ministru obrazovanja i još šest optuženih za zloupotrebu položaja rekao da procijenjena vrijednost zemljišta u sarajevskoj Kotromanića ulici, koje je dato na raspolaganje Elektrotehničkom fakultetu, iznosi 7,4 miliona konvertibilnih maraka (KM).
Svjedok: “Inspektoru sam platio 2.500 maraka” 15. Oktobra 2018. Članak “Ni 500, a ni 2.000 maraka nisam dao zato što to volim, već zato što mi je traženo, a novac sam dao tom inspektoru”, rekao je direktor poslovnice preduzeća “Master Frigo” Milisav Jovanović na suđenju Ilijašu Begiću, inspektoru u Opštini Srebrenica.
Stanišić i Simatović: Tužioci žele nove svjedoke 15. Oktobra 2018. Članak Tužioci na ponovljenom haškom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju uložili su žalbu na odluku Vijeća da odbije iskaze 30 novih svjedoka koji nisu dali iskaz na prvom procesu.
Odgođeno izricanje presude Lijanovićima i ostalima 15. Oktobra 2018. Članak Izricanje presude Jerku Ivankoviću Lijanoviću i još devet osoba koje se terete za organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, odgođeno je za ponedjeljak, 22. oktobar, potvrdili su u Sudu BiH.
Karadžić zatražio isključenje još jednog sudije 15. Oktobra 2018. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je da iz žalbenog postupka na njegovom suđenju bude isključen još jedan sudija, kao i da predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Theodor Meron ne imenuje zamjene.
Optužnica za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči 15. Oktobra 2018. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Gorana Mojovića koja ga tereti za rušenje i uništavanje Aladža džamije u Foči 1992. godine.
S Begićem se upoznao kao svjedok u predmetu krađe 15. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za primanje nagrade za trgovinu uticajem, svjedok Odbrane je ispričao da je na poziv Optužbe dao iskaz u predmetu u kojem je postupao tužilac Idriz Begić.
Peco traži od države milion maraka odštete 15. Oktobra 2018. Članak Darko Peco, koji je bio hapšen zbog sumnje da planira počiniti teroristički napad u Sarajevu ali je istraga protiv njega obustavljena, zatražio je milion maraka odštete za mjesec dana provedenih u pritvoru.
Naredne sedmice presuda za zločine u Rogatici 12. Oktobra 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH će u srijedu, 17. oktobra, izreći drugostepenu presudu bivšim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši.