Članak

Grupa migranata iz Kladuše pokušala prijeći u Hrvatsku

22. Oktobra 2018.14:45
Grupa migranata spriječena je u pokušaju prelaska Graničnog prijelaza (GP) Maljevac i, prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK), oni se vraćaju prema Velikoj Kladuši.

“Oko 12 sati i 25 minuta, grupa migranata je došla u neposrednu blizinu GP-a Maljevac. Sam GP nije bio blokiran, bila je blokirana zaobilaznica i saobraćaj se odvijao sporednim putem. U ovom trenutku imamo informaciju da se migranti – a njih je bilo oko 200 – vraćaju prema Velikoj Kladuši, odnosno kampu u Trnovima”, kazala je portparolka MUP-a USK-a Snežana Galić.

Galić je rekla da je također u ponedjeljak 89 migranata smještenih u hotelu “Sedra” krenulo prema Bihaću.

“Trenutno su u naselju Pokoj. Policijski službenici obezbjeđuju kretanje migranata. Šta je njihov cilj – je li to Đački dom u Bihaću ili GP Izačić – u ovom momentu ne znamo. Pratimo situaciju i u skladu sa situacijom ćemo postupiti”, kazala je Galić.

Od početka godine više hiljada migranata je ušlo u BiH, a najveći broj ih se nalazi na području USK-a.

Proteklog vikenda u Bihaću su organizirani i protesti u kojima je zatraženo da migranti budu izmješteni van grada. Danas u 18 sati najavljeno je novo okupljanje u Bihaću.

“Sva naša okupljanja su mirna. Mi nismo protiv migranata, ali na ovaj način tražimo od nadležnih da počnu raditi svoj posao, jer imamo ozbiljan problem i situacija je sada već alarmantna”, rekao je Sej Ramić, jedan od inicijatora i organizatora skupa.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je da je nebriga nadležnih državnih institucija razlog ovih protesta.

“Građani Bihaća su jedini adekvatno odgovorili ovoj situaciji. Godinu dana oni pomažu te ljude, brinu se o njima. S dolaskom novog vala migranata i hladnijih dana, dolaze i neke militantnije skupine, sve je više incidenata, i ljude je to s pravom zabrinulo i zato su reagovali na ovaj i ovakav način”, istakao je Fazlić.

Prema podacima MUP-a USK-a, od početka godine do danas legitimisana su 10.544 migranta, od čega 9.383 na području grada Bihaća. U posljednja dva mjeseca u USK je stiglo oko 5.000 novih izbjeglica i migranata. Do sada su evidentirana 53 krivična djela koja su počinili migranti.

Dženita Duraković