Članak

Ured disciplinskog tužioca traži razrješenje dužnosti sudije iz Banje Luke

2. Novembra 2018.15:15
Ured disciplinskog tužioca (UDT) je od Disciplinske komisije zatražio da se sudija Osnovnog suda u Banjaluci Atko Huseinbašić razriješi dužnosti zbog šest disciplinskih prekršaja koji mu se stavljaju na teret.

U disciplinskom postupku koji je pokrenut u martu ove godine, sudiji Huseinbašiću se na teret stavlja kršenje obaveze ispravnog postupanja prema strankama u postupku, nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, donošenje odluka kojima se očigledno krši zakon, neopravdano kašnjenje u izradi odluka, propuštanje da odluči u skladu s odlukama i drugo ponašanje koje predstavlja kršenje službene dužnosti.

Iz UDT-a smatraju da su provođenjem materijalnih dokaza i saslušanjem svjedoka u potpunosti dokazali da je sudija Huseinbašić počinio sve prekršaje koji mu se stavljaju na teret i traže najstrožiju disciplinsku mjeru – razrješenje dužnosti.

Braniteljica sudije Huseinbašića, Jasminka Jovišević, kazala je da ukoliko za ove prekršaje sudija Huseinbašić treba da bude razriješen dužnosti, onda treba i “pola sudija” da se razriješi dužnosti, jer, kako je navela, postoje sudije koje čine mnogo teže prekršaje.

“Vi sada kao Komisija procijenite, vidite, ocijenite da li je moguće da ovo što predstavlja tužba spada u tako težak prekršaj, da Atka treba razriješiti dužnosti”, rekla je Jovišević.

Disciplinska komisija će odluku donijeti naknadno.

 

Ajla Gežo