Članak

Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici

15. Novembra 2018.13:24
Sud BiH je potvrdio optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika vojske i policije Republike Srpske zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Simo i Zoran Stupar te Zoran i Goran Tešić se terete da su u periodu od aprila do kraja septembra 1992. godine na području općine Vlasenica postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme rata.

“Optuženi se terete da su lično i direktno učestvovali u napadima na sela i mjesta nastanjena bošnjačkim stanovništvom, uključujući mjesta Džamdžići, Alihodžići, Gradina i druga mjesta gdje su počinjena ubistva najmanje 16 žrtava bošnjačke nacionalnosti, progon više desetina civila, među kojima i maloljetnih osoba, i zatvaranje u logor ‘Sušica’ u Vlasenici i objekat Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, kao i pljačkanja i paljenja kuća i imovine bošnjačkog stanovništva”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Simo i Zoran Stupar te Goran Tešić su, prema optužnici, ove zločine počinili kao pripadnici sastava SJB-a Vlasenica, dok je Zoran Tešić bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

U narednom periodu bi se optuženi trebali izjasniti o krivici.

Emina Dizdarević


This post is also available in: English