Članak

Pred entitetskim pravosuđem 30 osuđujućih presuda za ratne zločine

12. Decembra 2018.12:26
Entitetsko pravosuđe je u posljednjih godinu i devet mjeseci izreklo 38 pravosnažnih presuda za ratne zločine, od kojih je osam oslobađajućih.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), sudovi u Republici Srpskoj (RS) izrekli su 14, u Federaciji BiH 23, a u Brčko Distriktu jednu presudu za ratne zločine.

Za prvih devet mjeseci ove godine na području Federacije BiH doneseno je 12 pravosnažnih presuda za ratne zločine, a izrekli su ih sudovi u Bihaću, Mostaru, Tuzli, Zenici i Sarajevu, postupajući po optužnicama kantonalnih tužilaštava.

Sve pravosnažne presude su osuđujuće, a izrekao ih je Vrhovni sud Federacije BiH, s tim da je u jednom predmetu pred Kantonalnim sudom u Zenici prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji su postigli tužilac, optuženi i njegova odbrana.

Prema podacima VSTV-a, dvije pravosnažne presude za ratne zločine na području Republike Srpske su donesene za devet mjeseci ove godine a izrekli su ih okružni sudovi u Doboju i Istočnom Sarajevu. Obje su osuđujuće.

U 2017. godini su entitetska pravosuđa donijela 26 pravosnažnih presuda za ratne zločine, od kojih je osam oslobađajućih.

Na području Federacije BiH tokom prošle godine, prema podacima VSTV-a, doneseno je 13 presuda po optužnicama kantonalnih tužilaštava u Bihaću, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Travniku i Zenici. Od ukupnog broj donesenih presuda, četiri su oslobađajuće a donijete su po optužnicama kantonalnih tužilaštava u Goraždu, Sarajevu, Novom Travniku i Zenici.

Kako navode u VSTV-u, sudovi u RS-u donijeli su 2017. godine ukupno 12 presuda za ratne zločine. Postupajući po optužnicama okružnih tužilaštava, u Banjoj Luci su donesene četiri presude, Bijeljini dvije, Doboju tri, Istočnom Sarajevu dvije i u Trebinju jedna presuda. Ukupno su bile tri oslobađajuće presude, od čega dvije donesene po optužnicama Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, a jedna po optužnici Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

U toku 2017. godine u Brčko Distriktu je donesena jedna presuda za ratne zločine, i to oslobađajuća.
Za procesuiranje ratnih zločina na entitetskom nivou nadležnost ima ukupno 11 sudova na području Federacije i šest u RS-u. Žalbene navode i pravosnažne presude izriču vrhovni sudovi Federacije BiH i Republike Srpske.

Pravosuđa entiteta te Brčko Distrikta trenutno očekuju usvajanje revidirane Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, prema kojoj bi trebali dobiti veliki broj predmeta ratnih zločina s državnog nivoa.

Prvobitna Strategija je usvojena 2008. godine, ali do njenog implementiranja nije došlo, zbog čega je napravljen Revidirani dokument, koji predviđa da se svi predmeti ratnih zločina riješe u narednih pet godina – a da entitetsko pravosuđe riješi veliki broj manje složenih predmeta.

Erna Mačkić