Vijesti


Hapšenja za organizirani kriminal u Brčkom i Bijeljini 20. Decembra 2018. Članak Na području Brčkog i Bijeljine se po nalogu Tužilaštva BiH provodi akcija kodnog naziva “Škorpion” protiv 12 osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, povezana s trgovinom ljudima, krijumčarenjem i nedozvoljenim prometom oružja i vojne opreme.
Tri kandidata u užem izboru za glavnog tužioca Tužilaštva BiH 20. Decembra 2018. Članak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) odlučilo je pozvati Gordanu Tadić, Dianu Kajmaković i Muniba Halilovića kao kandidate koji će pristupiti na narednu sjednicu Vijeća i nakog toga će se izvršiti odabir glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kazao je novinarima Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.
Sud BiH odbio zahtjev za preuzimanje predmeta “Srećko Trifković” 20. Decembra 2018. Članak Državni sud odbio je kao neosnovan zahtjev Odbrane Srećka Trifkovića, osumnjičenog za ubistvo dva sarajevska policajca, da u svoju nadležnost preuzme postupak koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Pri kraju istraga protiv Ahmetspahića zbog terorizma 19. Decembra 2018. Članak Državno tužilaštvo u istrazi protiv Muniba Ahmetspahića, koji se sumnjiči da je boravio na sirijskom ratištu, očekuje nalaze vještačenja prije nego se u narednih 30 dana donese tužilačka odluka u ovom predmetu, rečeno je na ročištu na kojem se raspravljalo o produženju pritvora.
Od tužbe do presude za manje od dva mjeseca 18. Decembra 2018. Članak Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, svjedoci Kantonalnog tužilaštva su ispričali na koji način su uknjižavali nekretnine koje su naslijedili ili kupili, u čemu im je advokatsku pomoć pružao optuženi Ismet Hamzić.
Novac predavan daktilografkinji tužioca Mihajlovića 18. Decembra 2018. Članak Svjedok Optužbe je na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi rekao da je novac koji je bio pohranjen u Tužilaštvu BiH predavao Sadini Beridan-Zuhrić, daktilografkinji optuženog.
Kordić i ostali: Novi šef agencije 17. Decembra 2018. Članak Na suđenju optuženima iz kancelarije Službe za poslove sa strancima u Mostaru Tužilaštvo BiH nastavilo je sa prezentovanjem prisluškivanih komunikacija.
Goran Salihović krajem sedmice u sudnici 17. Decembra 2018. Članak Bivši glavni tužilac Goran Salihović u petak će se pojaviti pred sudijama Državnog suda, ali iz Suda BiH nisu mogli reći da li je potvrđena optužnica protiv njega.
Suđenje bivšim inspektorima obilježile svađe 17. Decembra 2018. Članak Početak ponovljenog suđenja bivšim inspektorima optuženima za udruživanje u zločinačku organizaciju i prodaju narkotika u Okružnom sudu Banjaluka obilježen je s verbalnim obračunima između optuženih i advokata s jedne, te republičkog tužioca i sudija s druge strane.
Migranti spašeni na Plješevici dobili promrzline prvog stepena 17. Decembra 2018. Članak Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) noćas su u jedan sat poslije ponoći uspješno transportirali osam osoba s lokacije Pršine uvale ispod Plješevice kod Bihaća.