Članak

Od tužbe do presude za manje od dva mjeseca

18. Decembra 2018.14:52
Na suđenju za nezakonitu uknjižbu nekretnina, svjedoci Kantonalnog tužilaštva su ispričali na koji način su uknjižavali nekretnine koje su naslijedili ili kupili, u čemu im je advokatsku pomoć pružao optuženi Ismet Hamzić.

Penzioner Nail Lokvančić je kazao da je sa suda dobijao dopise u vezi s uknjižbom imovine, ali da ih je sve “nosio amidži, koji je znao o čemu se radi”.

“Svi su prodavali dedinu zemlju, a on je jedini znao šta je prodavano”, izjavio je Lokvančić, za koga je optuženi Hamzić rekao da su u tazbinskim porodičnim odnosima.

On je kazao da je “amidža Ismet nešto skupljao i rekao da će odnijeti advokatu”. Svjedok je kazao da je zemlja prodana prije 35 godina.

“To su bile naše njive u Sokolović-Koloniji”, rekao je svjedok.

Svjedok Edin Arslanagić je kazao da nije detaljno upoznat s procesom prenosa vlasništva zemlje i kuće u sarajevskom naselju Hrasno Brdo i da je taj proces za nekretninu u Olovskoj ulici vodila njegova sestra.

“Vodila je postupak da se prevede voćnjak. Samo mi je rekla da je Hamzić advokat. Ja ga nikada nisam vidio”, kazao je svjedok i dodao da mu je “preko sestre” dao punomoć.

Svjedok je rekao da nije nikada dolazio na sud povodom zemljišta koje je njegova porodica koristila od 1960-ih godina i koje je nakon presude uknjiženo na njega a kasnije prodano.

“Poznato mi je da je taj proces završen i da sam ja upisan kao vlasnik nekretnine. Nisam nikada dolazio na sud povodom ovog zemljišta”, izjavio je svjedok i na pitanje advokata Odbrane dodao da se ne smatra oštećenim u ovom slučaju.

Svjedok Boris Špirić je također kazao da nije dolazio na sud povodom prenosa vlasništva porodične nekretnine koja je imala 12 vlasnika. On je rekao da je Hamzića angažovao njegov otac prije šest ili sedam godina, kako bi na sebe uknjižio imovinu od pet dunuma u naselju Dobroševići, u blizini Sarajeva. Svjedok je potvrdio kako je u svom iskazu Tužilaštvu Kantona Sarajevo kazao da je njegov otac tužio Momčila i Slobodana Špirića zbog uknjižbe imovine.

“Koliko mi je poznato, oni su umrli”, rekao je svjedok i na pitanje optuženog Hamzića odgovorio da se ne može sjetiti da li mu je poznato da je on kao advokat u ime njegovog oca podnosio tužbe ali da su one odbijane jer su tuženi umrli.

Optužnica tereti advokata Hamzića da je od 2013. do 2016. godine organizovao grupu koja je nelegalnim radnjama izdejstvovala više nezakonitih presuda u sarajevskom Općinskom sudu. Osim njega, optuženi su uposlenica Kantonalnog suda Mirsada Alić, sutkinja Općinskog suda Milena Rajić, uposlenici istog suda Tanja Jović, Zaim Spahović i Muamer Pita, te Pero Vuković i advokatica Samina Skopak.

Prema navodima Tužilaštva, Hamzić je preko službenica suda, kojima je za tu uslugu davao novac, osigurao da se predmeti dodijele u rad sutkinji Rajić, koja je kršenjem zakona donosila presude u korist njegovih stranaka, te se tereti da je pokretao parnične postupke, krivotvorio dostavnice, nakon čega su kuriri fiktivnu dostavu prikazivali urednom u sudskim spisima.

Svjedoci Esmir Kadrić i Jasmin Asotić svjedočili su o prodaji odnosno kupovini poslovnog prostora od oko 100 kvadrata. Kadrić je kazao kako je od Asotića prostor kupio za 140.000 konvertibilnih maraka (KM) 1999. godine, ali da u njemu godinama nije mogao registrovati poslovnu djelatnost. Kadrić je rekao kako je imao ključ od poslovnog prostora, ali ga nije mogao koristiti i da je advokat kod kojeg je sklopio kupoprodajni ugovor s Asotićem pokušao riješiti problem, za koji Kadrić nije siguran kako i zašto je nastao.

“Nije se riješio problem. U međuvremenu sam i ja ostao bez novca i nisam insistirao na njegovom rješavanju. Esmir je 2014. godine predložio da to Ismet može riješiti”, izjavio je Kadrić i dodao kako on nije lično predao tužbu protiv “Sarajevostana”, firme koja je u katastru bila navedena kao vlasnik poslovnog prostora, već da je to uradila ženska osoba iz Hamzićevog ureda.

Kako je kazao Kadrić, dao je ukupno 4.000 KM Hamziću za njegove usluge, ali je dio novca od 1.000 KM dao kako bi se “prebio” dug koji je prema Hamziću imala druga osoba s kojom je Kadrić imao poslovne odnose.

Kadrić se nije mogao sjetiti da li je na kućnu adresu dobio presudu u svoju korist kojom je mogao na sebe uknjižiti poslovni prostor a za koju tužiteljica Sabina Sarajlija tvrdi da je donesena u roku manjem od dva mjeseca.

Nekretninu je Kadrić, kako je rekao, ubrzo nakon uknjižbe 2014. godine prodao za 234.000 KM, ali “Alija Delimustafić nije nikako učestvovao u ovom slučaju”.

Delimustafić i Hamzić su optuženi u drugom predmetu po sličnim optužbama za uknjižbu nekretnina.

Svjedok Jasmin Asotić kazao je da nije znao da je “Sarajevostan” upisan u katastru kao vlasnik poslovnog prostora koji je prodao Kadriću.

“Sa Esmirom sam otišao kod Ismeta i pitao može li prostor da se završi. On je rekao da to može da se završi”, kazao je Asotić i u odgovoru na pitanje advokata Odbrane rekao da Kadrić nije Hamziću nudio naknadu “za urgiranje postupka”.

Nastavak suđenja je 8. januara 2019. godine.

Semir Mujkić