Članak

Goran Salihović krajem sedmice u sudnici

17. Decembra 2018.16:29
Bivši glavni tužilac Goran Salihović u petak će se pojaviti pred sudijama Državnog suda, ali iz Suda BiH nisu mogli reći da li je potvrđena optužnica protiv njega.

“Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom postupku protiv Gorana Salihovića donio odluku o predmetnoj optužnici, ali ista ne može biti saopštena javnosti dok odluku Suda ne zaprime stranke i branilac. Javnost će o odluci Suda biti blagovremeno informisana službenim saopštenjem Suda”, saopšteno je iz Suda BiH.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH za petak, 21. decembar, zakazano je ročište u predmetu Salihović.

Sudeći prema datumu podizanja optužnice od strane Tužilaštva BiH, a što je bilo 30. novembra, i protoku zakonskog okvira za odlučivanje o optužnici, očekuje se da je ročište po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora ili mjera zabrane.

Prema važećem zakonu, uslov za održavanje ovakvog ročišta je potvrđena optužnica. U Sudu BiH nisu odgovorili šta je predmet zakazanog ročišta.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Salihoviću je na teret stavljena zloupotreba položaja dok je bio na poziciji glavnog tužioca u periodu od početka februara 2013. do kraja septembra 2016. On se sumnjiči za financijske malverzacije u vezi sa sredstvima reprezentacije Tužilaštva BiH.

Salihovića Tužilaštvo BiH optužuje da je sebi pribavio imovinsku korist.

Protiv Salihovića je vođen i disciplinski postupak nakon čega je odlučeno da obavlja funkciju tužioca Tužilaštva BiH.

 

Erna Mačkić