Članak

Interpol raspisao potjernicu za Jozom Đojićem

8. Januara 2019.14:17
Interpol je raspisao potjernicu za Jozom Đojićem, bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđenim na šest godina zatvora zbog silovanja ženske osobe u Odžaku.

This post is also available in: English

Potjernica za Đojićem, koji ima državljanstva BiH i Hrvatske, raspisana je nakon što je se nije odazvao na izdržavanje šestogodišnje kazne zatvora za zločine počinjene u Odžaku.

Apelaciono vijeće Suda BiH u februaru 2018. potvrdilo je prvostepenu presudu Jozi Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a, kojom je osuđen na šest godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Odžaka u julu 1992. godine.

Đojić je proglašen krivim za silovanje jedne ženske osobe.

Đojićev advokat Kenan Ademović je kazao da nije čuo da se njegov branjenik nalazi na stranici Interpola.

“Prvi put čujem za to. Nikad se više nisam čuo s njim poslije presude”, naveo je Ademović.

Iz Ministarstva pravde BiH su potvrdili da je na zahtjev Suda BiH od Hrvatske zatraženo preuzimanje Đojićeve kazne.

“Obavještavamo Vas da je nadležnim pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, na zahtjev Suda BiH, upućena zamolnica za preuzimanje izvršenja kazne zatvora izrečene osuđenom u BiH”, rečeno je iz Ministarstva pravde BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

BiH ima sporazume s državama regiona koji omogućavaju preuzimanje pravosnažnih presuda. Uprkos tome, ovi postupci su često kontroverzni, pa je tako u drugoj polovini prošle godine Županijski sud u Zagrebu prilikom preuzimanja presude Marku Radiću značajno smanjio kaznu za ratni zločin što je izazvalo osude i oprečne stavove pravnika i žrtava.

Zagrebački sud je Radićevu presudu smanjio sa 21 na 12 i po godina zatvora, a protiv ministra pravde Josipa Grubeše, koji je odobrio ovaj zahtjev Odbrane, podnesena je krivična prijava.

U Srbiji postupak preuzimanja presude Novaku Đukiću – koji je proglašen krivim za granatiranje Tuzle i osuđen na 20 godina zatvora – traje više godina, dok se Đukić nalazi na slobodi.

 

Emina Dizdarević


This post is also available in: English