Članak

Kordić i ostali: Pozajmica bez kamata

14. Januara 2019.16:38
Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima u Mostaru, Tužilaštvo BiH nastavilo je s prezentovanjem prisluškivanih razgovora između optuženih Borisa Kordića, Josipa Kvesića i Vlatke Puljić.

Većina prezentovanih razgovora odnosila se na beskamatnu pozajmicu uzetu, kako je rečeno, od stranih državljana koji su poslovali u Međugorju.

U jednom od tih razgovora, u kojem je bio uključen i Stipan Penava, Kordić prilikom komunikacije objašnjava da je “zagrijan” za kupovinu stana, u vezi s čim ga je Penava trebao spojiti s nekim ljudima.

“Imam prijatelje Talijane, imaju puno para. Kad bi mi oni pozajmili, možda bih i mogao kupiti. Čovjek bi mi dao bez kamate”, govori Kordić Penavi u jednom od presretnutih razgovora.

Prema optužnici, Kordić i Kvesić su bili šef odnosno inspektor u Terenskom uredu Službe za poslove sa strancima BiH u Mostaru, a Puljićka direktorica firme “Vlamon”, koja je također optužena kao pravno lice.

Na teret im je stavljeno da su djelovali kao organizovana grupa od 2012. do 2014. godine i da su oštetili strane državljane, predstavnike nevladinih organizacija, preduzetnike koji su poslovali na području Međugorja.

Na još jednom od snimaka čuje se kako Kordić razgovara sa Salkom Čolakovićem, inspektorom rada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Kordić objašnjava Čolakoviću da su inspektori bili kod njegovih prijatelja Talijana koji imaju hotel u Međugorju, a da mu inspekciju šalju “ljubomorni” domaći vlasnici hotela.

U drugom razgovoru između Čolakovića i Kordića, inspektor mu objašnjava da će sve biti u redu.

“Neće biti ništa rigorozno. Ne vjerujem ni da će biti kazna, mislim da će to biti više instruktivno”, govori Čolaković Kordiću.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. januar.

Admir Muslimović