Članak

Naredne sedmice početak obnovljenog suđenja za silovanje u Sarajevu

25. Januara 2019.14:23
Naredne sedmice pred Apelacionim vijećem Suda BiH počet će obnovljeno suđenje Elviru Muminoviću, Samiru Kešmeru i Mirsadu Menziloviću, nakon što je početkom godine ukinuta presuda kojom su ova trojica bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđeni na ukupno 16 godina zatvora za silovanje maloljetne osobe u Sarajevu.

Prvostepeno vijeće Suda BiH je u julu prošle godine osudilo Muminovića na šest godina, a Kešmera i Menzilovića na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva. Prvostepenom presudom utvrđeno je da su oni u maju 1993., upotrebom sile i prijetnji, izvršili silovanje maloljetne oštećene svjedokinje “A”.

Početak obnovljenog suđenja zakazan je za 1. februar.

Također pred Apelacionim vijećem, 31. januara je zakazano iznošenje žalbe na nepravosnažnu presudu kojom je Momir Tasić osuđen na 14, a Petar Tasić na deset godina zatvora, dok je Mirko Tasić oslobođen krivice za zločine počinjene 1992. u Višegradu.

Momir, Petar i Mirko Tasić optuženi su da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a zatim odveli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag. Mirko i Momir Tasić terete se i za silovanje dvije osobe bošnjačke nacionalnosti. Prema optužnici, Momir i Petar su bili pripadnici VRS-a, dok je Mirko Tasić bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad.

Presudom iz septembra prošle godine Momir i Petar Tasić su osuđeni da su, kao saizvršioci, izvršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva učestvujući u prisilnom nestanku civila, a Momir Tasić je proglašen krivim i za silovanje P-1.

Izlaganje završne riječi Odbrane Slavka Milovanovića, bivšeg pripadnika SJB Skelani, koji se tereti da je 8. maja 1992. učestvovao u napadu na srebreničko selo Rešagići i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći, predviđeno je za 30. januar.

Naredne sedmice pred Državnim sudom nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

 

Lamija Grebo