Članak

Disciplinski postupak protiv Dalide Burzić na treću godišnjicu smrti Dženana Memića

8. Februara 2019.12:13
Pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV BiH) u utorak, 12. februara, održat će se pripremno ročište po tužbi koju je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio protiv glavne sarajevske tužiteljice Dalide Burzić.

Kako su ranije naveli u UDT-u, tužba je podnesena zbog disciplinskih prekršaja, ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan njih koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

“Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije sa oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet ‘Memić’, kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom”, naveli su iz VSTV-a.

Dženanov otac Muriz Memić je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da ga disciplinski postupak ne zanima, jer očekuje da se počne s radom po pitanju krivične prijave koju je predao.

“Disciplinski postupak protiv Dalide Burzić me, maltene, i ne zanima, jer ja očekujem krivičnu prijavu. Proći će i taj disciplinski, ona mora biti kažnjena svakako. Ja imam neoboriv dokaz – dopis koji je ona meni poslala u kojem piše: ‘Vaš sin je ubijen.’ To je neoboriv dokaz, znači da je ona svjesno lutala u istrazi i podigla lažnu optužnicu. Eto, proći će i taj disciplinski, ali ja uskoro očekujem krivičnu prijavu, koju sam predao, i da se počne raditi na tome, po tom pitanju”, istakao je Memić.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić je rekla da Burzić ne želi komentarisati zakazano disciplinsko ročište.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Muriz Memić je kazao da će danas biti obilježena treća godišnjica od ubistva njegovog sina predstavljanjem pjesme Eldina Huseibegovića i grupe umjenika koji su mu, kako je rekao, dali podršku u ovoj borbi.

Emina Dizdarević Tahmiščija