Članak

Potvrđena optužnica za zločine počinjene u Vitezu

27. Februara 2019.12:00
Državni sud je protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) potvrdio optužnicu za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima počinjene u decembru 1993. na području Viteza.

Kako je ranije navedeno iz Tužilaštva BiH, optuženi Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Nijaz Sivro, Rušit Nurković, Almir Sarajlić, Sadik i Šaćir Omanović te Kasim Kavazović se terete za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza, počinjena 22. decembra 1993. godine.

Prema Tužilaštvu BiH, Purić je ove zločine počinio u svojstvu komandanta 325. brdske brigade ABiH i komandanta Taktičke grupe (TG), Tarahija kao komandant Trećeg bataljona ove brigade, Sivro kao pomoćnik komandanta za bezbjednost i Nurković kao pomoćnik komandanta za moral, dok su preostala četvorica optuženih bili pripadnici ove brigade.

“Oni su optuženi za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na lokalitetu Križančevog Sela, Šafradina i Dubravice, gdje je 22. decembra 1993. godine ubijeno najmanje 12 zarobljenih pripadnika HVO-a koji su se prethodno predali, kao i dvije civilne osobe – žene hrvatske nacionalnosti – te je vršeno pljačkanje i uništavanje imovine. Tijela ubijenih su razmijenjena 40 dana nakon zločina”, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema tom saopćenju, pojedini optuženi, koji su bili u svojstvu komandanata jedinica ABiH, terete se da su direktno učestvovali u počinjenju zločina te da nisu poduzeli aktivnosti da spriječe zločine te procesuiraju i kazne počinioce.

Lamija Grebo