Članak

Šišić i ostali: Povećane kazne za zločine u selu Kukavice

26. Aprila 2019.11:01
Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Muhameda Šišića na deset, a Tarika Šišića i Aziza Šušu na po osam godina zatvora za zločin počinjen u augustu 1992. na području sela Kukavice (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Vijeće je uvažilo žalbu Tužilaštva BiH jer su optuženi prethodno oslobođeni u prvostepenom postupku, a osuđeni u drugostepenom nakon žalbi.

Tužilaštvo je tražilo da se optuženima povećaju kazne, dok su Odbrane tražile preinačavanje drugostepene presude. Oni su osuđeni za napad na kolonu srpskih izbjeglica koje su 27. augusta 1992. godine krenule iz mjesta Jabuka kod Goražda prema Rogatici.

Zatvorske kazne iz drugostepene presude u trajanju od osam godina za Muhameda Šišića te po pet godina za Aziza Šušu i Tarika Šišića, kako je u žalbi rekao tužilac Mirza Hukeljić, nisu adekvatne jer su osuđeni za djelo koje je za posljedicu imalo smrt 21 osobe, uključujući dvoje djece, i ranjavanje njih 39.

Muhamed Šišić je, prema optužnici, bio komandir Diverzantskog voda Kukavičke čete Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a druga dvojica optuženih pripadnici ove jedinice. S njima je bio optužen i Emir Drakovac, koji je pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

Admir Muslimović


This post is also available in: English