Vijesti


Mirsad Vatrač u obnovljenom postupku traži naknadu štete 16. Maja 2019. Članak Mirsad Vatrač, pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u selu Serdari kod Kotor-Varoši, u obnovljenom postupku zatražio je da mu država BiH isplati novčana sredstva na ime nematerijalne štete i neosnovanog hapšenja s naglaskom na sporedna potraživanja, odnosno kamate.
Goran Sarić traži 43.000 maraka odštete 15. Maja 2019. Članak Goran Sarić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi u dva predmeta za ratne zločine u Sarajevu i genocid u Srebrenici, tužio je državu zbog vremena provedenog pod mjerama zabrane, sa zahtjevom da mu se na ime nematerijalne štete isplati iznos od 43.000 konvertibilnih maraka (KM).
Srbijanski radikali odbijaju poziv Suda u Haagu 15. Maja 2019. Članak Vjerica Radeta i Petar Jojić, poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) koji su optuženi za nepoštivanje Suda u Haagu, izjavili su da ne namjeravaju da se predaju Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji je – zbog tvrdnji svjedoka da se boje za vlastitu sigurnost – povukao odluku da im dozvoli suđenje u Beogradu.
U prvih pet mjeseci ove godine četiri optužnice za ratne zločine 15. Maja 2019. Članak Državno tužilaštvo je u prvih pet mjeseci ove godine podiglo samo četiri optužnice u predmetima ratnih zločina, što bi, prema mišljenju pravnika, trebalo pokrenuti preispitivanje zbog čega se nije ubrzao rad na ovim slučajevima.
Značajno smanjenje plaća za dva bh. konzularna predstavništva u Americi 14. Maja 2019. Članak Ministarstvo vanjskih poslova predviđa smanjenje plaća uposlenicima u Washingtonu i Chicagu za oko 200 KM mjesečno, dok bi za ostala predstavništva došlo do povećanja ili smanjenja u okvirima do 90 maraka, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zbog straha svjedoka postupak protiv radikala vraćen u Haag 14. Maja 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične tribunale povukao je odluku kojom je postupak za nepoštivanje suda protiv Petra Jojića i Vjerice Radete prebačen u Srbiju, s obzirom da su svjedoci u ovom slučaju rekli da ne vjeruju srbijanskom pravosuđu.
Kordić i ostali: Završeno ulaganje materijalnih dokaza 13. Maja 2019. Članak Ulaganjem seta preostale dokumentacije Tužilaštvo BiH okončalo je ulaganje materijalnih dokaza na suđenju Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću za zloupotrebu položaja u Službi za poslove sa strancima u Mostaru.
Za primanje mita ginekolog dobio novčanu kaznu 13. Maja 2019. Članak Dragan Janjić, ginekolog Opšte bolnice u Gradišci, osuđen je danas pred banjalučkim Okružnim sudom na novčanu kaznu u iznosu 6.000 konvertibilnih maraka (KM) jer je od trudnica uzimao mito kako bi obavio porode.
Zukić i ostali: “Neka ga zaposli ili neka mi vrati pare” 13. Maja 2019. Članak Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, saslušani su presretnuti razgovori Tužilaštva Kantona Sarajevo u kojima svjedok Spaho Muhović govori drugooptuženom Safetu Bibiću: “Ili neka ga zaposli ili neka mi vrati pare.
Naredne sedmice konačna presuda Kahri Vejzoviću 10. Maja 2019. Članak U četvrtak, 16. maja, Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreći će drugostepenu presudu bivšem policajcu Kahri Vejzoviću za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja.