Članak

Ustavni Sud BiH odbio apelaciju Mensura Memića

29. Aprila 2019.14:51
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Mensura Memića koju je podnio protiv presude kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica.

Memić, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar”, koji je osuđen zbog učešća u strijeljanju šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), podnio je apelaciju tvrdeći da mu je u cjelokupnom postupku prekršeno pravo na pravično suđenje.

U odluci Ustavnog suda navedeno je da je Memić tvrdio da je došlo do kršenja prava na nepristrasan sud, budući da su sudska vijeća na obje instance bila sastavljena od sudija koji su odlučivali, također, i u predmetu Edina Džeke u vezi s istim krivičnim događajem koji se desio u Trusini.

“Memić je ukazivao da mu povrijeđeno i pravo na odbranu, zbog toga što je sud gotovo svim svjedocima, od kojih su većina neposredni izvršioci djela, dodijelio mjere zaštite, a posebice što je najrelevantnijim zaštićenim svjedocima na glavnom pretresu data i posebna mjera zaštite tako da su ispitivani iz druge prostorije uz korištenje elektronskog uređaja za promjenu glasa i slike, a svjedoka ‘B’ saslušanjem iza paravana”, navodi se u odluci Ustavnog suda.

U istoj odluci se dodaje da je Memić isticao i nejednakost u postupanju, te da je Apelaciono vijeće propustilo da na pravilan način odluči o žalbenim prigovorima i sankcioniše nezakonito postupanje prvostepenog suda.

U odgovoru na žalbu, Sud BiH je ukazivao da Memić ponavlja navode koje je već prethodno isticao tokom trajanja postupka, te da se radi o neosnovanim prigovorima.

 

Albina Sorguč