Članak

Napadi na džamije u Bijeljini i Zvorniku

14. Juna 2019.12:53
Muftijstvo tuzlansko Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje kontinuirane napade na imovinu IZ-a, te govor mržnje i zastrašivanje vjernika.

This post is also available in: English (English)

U prvoj polovici juna desila su se dva napada na vjerske objekte. Jedan u noćnim satima 7. juna 2019. godine, u gradskom mezarju Kazanbašča u Zvorniku, kada je nepoznato lice porušilo četiri nišana, te je načinjena značajna materijalna šteta. Nišani su potpuno uništeni ili u znatnoj mjeri oštećeni, rečeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Drugi napad na imovinu IZ-a desio se pet dana kasnije, kada su nepoznate osobe na oglasnoj tabli ispred Atik džamije u Bijeljini, na ulaznim vratima u harem džamije i na ulaznim vratima službenih prostorija Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, postavili uvredljive i prijeteće letke.

“U posljednje vrijeme je zabilježeno nekoliko takvih uznemirujućih događaja u Bijeljini i Zvorniku. Na lecima su nacrtani nož i žica, te ispisano ‘Srebrenica’, postavljen je letak na kojem je mapa Kosova s natpisom ‘Otadžbina je ovo Srbina’ i letak s likovima, među kojima je i lik Draže Mihailovića, s natpisom ‘Naši preci padoše davno, ime ti, Srbijo, postade slavno’. O navedenim događajima u Bijeljini i Zvorniku obaviještene su policijske uprave u ovim gradovima”, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Ovo muftijstvo zahtijeva da nadležne institucije u BiH pokažu odgovoran pristup u sprečavanju djela kojima se nanose šteta i bol građanima, uništava imovina Islamske zajednice, ispoljavaju govor mržnje i prijetnje, izazivaju nacionalna, rasna i vjerska mržnja, razdor i netrpeljivost, odnosno javno izazivaju i podstiču nasilje i mržnja.

“Pozivamo organe koji su zaduženi da osiguraju pravo svim građanima na miran i slobodan život, da se odgovorno angažiraju i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve događaje. Naše džematlije u Bijeljini i Zvorniku pozivamo da se ne plaše ovakvih zastrašivanja, kojih je bilo i ranije. Apelujemo na sve da budu uz ljude koji žele u svojim domovima i džematima mirno živjeti, zajedno sa svojim komšijama”, saopćeno je iz Muftijstva tuzlanskog.

Misija OSCE-a u BiH prikuplja podatke o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i pravi mjesečni grafički prikaz “Monitor mržnje” o incidentima motivisanim predrasudama o kojima Misija OSCE-a ima saznanja i reakcijama pravosudnog sektora, lokalnih vlasti i civilnog društva u BiH na te incidente.

U maju 2019. godine zabilježeno je deset incidenata, ali nijedna reakcija.

Prema podacima OSCE-a, svi incidenti su bili povezani s nacionalnom pripadnošću žrtve.

Iz OSCE-a su naveli da je u maju zabilježen jedan slučaj fizičkog nasilja, po tri slučaja oštećenja vjerskih objekata i uvredljivih grafita, četiri slučaja verbalnog napada, a jedan slučaj se odnosio na drugo.

    Albina Sorguč


    This post is also available in: English (English)