Članak

Izručenje iz Rumunije na čekanju zbog dokumenata

18. Juna 2019.16:14
Ministarstvo pravde BiH još uvijek nije dobilo neophodnu dokumentaciju radi podnošenja molbe za izručenje Zorana Stojčića iz Rumunije u Bosnu i Hercegovinu, a Okružno javno tužilaštvo u Doboju tvrdi da nije primilo službeni zahtjev ministarstva te da je sve dokaze proslijedilo sudu.

Lokalni sud u Constanti, gradu u Rumuniji, odluku o izručenju Zorana Stojčića bosanskohercegovačkim vlastima je ponovo odložio – za 1. juli ove godine. Kako je navedeno, Apelacioni sud ima dva dana da odluči o pritvoru Stojčića.

Sud je na ročištu konstatovao da rumunske vlasti još uvijek nisu primile nikakav zvanični zahtjev ekstradicije od vlasti u BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je zatražena potrebna dokumentacija za podnošenje molbe za ekstradiciju, ali da je još uvijek nisu dobili.

“Od Okružnog suda u Doboju zatražena je neophodna dokumentacija u svrhu podnošenja molbe za izručenje Stojčića iz Rumunije, međutim ta dokumentacija još uvijek nije zaprimljena u ovom ministarstvu”, stoji u odgovoru Ministarstva pravde BiH.

Okružno tužilaštvo u Doboju je reklo da nije zaprimilo službeni zahtjev Ministarstva pravde BiH za podnošenje dokumentacije.

“Okružno javno tužilaštvo u Doboju dostavilo je svu potrebnu dokumentaciju nadležnom Okružnom sudu u Doboju prilikom podnošenja prijedloga za određivanje pritvora i izdavanja naloga za osumnjičenog”, navodi se u odgovoru Okružnog tužilaštva Doboj.

Rumunska policija priopćila je 30. maja da je Stojčića uhapsila nakon zajedničke operacije imigracijske službe u Constanti i Rumunskog centra za međunarodnu policijsku suradnju, po potjernici iz BiH.

Iz Okružnog tužilaštva u Doboju su za BIRN BiH kazali da vode istragu protiv Stojčića zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

“Stojčić se sumnjiči da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između organizovanih oružanih snaga Vojske Republike Srpske, s jedne strane, i Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, na drugoj strani, tokom 1992. godine na području opštine Derventa učestvovao u fizičkom zlostavljanju civila hrvatske nacionalnosti koji su bili lišeni slobode i zatvoreni u fiskulturnu salu Osnovne škole”, rekli su u Okružnom tužilaštvu.

Stojčić se trenutno nalazi u pritvoru.

Emina Dizdarević